Gazprom, monopolul rusesc de export de gaze naturale, este in negocieri cu Nigeria cu scopul de a investi pana la 2,5 miliarde dolari in exploatarea rezervelor extinse de gaze naturale din aceasta tara, a spus un oficial nigerian, citat de Reuters.
Compania ruseasca vaneaza rezerve noi pe pietele internationale si s-a dovedit a fi foarte interesata de Nigeria, tara care isi reformeaza sectorul gazelor naturale si care este cel mai mare producator de energie din Africa, scrie NewsIn.

"Reprezentanti ai Gazprom au venit deja de doua ori sa viziteze guvernul federal. Vor sa investeasca in exploatarea, colectarea si procesarea gazelor naturale", a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental nigerian implicat in politica privind sistemul gazelor naturale.

Nigeria este al optulea exportator de petrol din lume si desi detine a saptea rezerva dovedita de gaze naturale din lume, aceasta tara mai are mult pana sa isi dezvolte sectorul industriei gazelor naturale pana aproape de potentialul maxim.

Investitorii spun ca lipsa unui cadru fiscal stabil si evaluarea de pe piata a gazelor naturale fac ca majoritatea ideilor de investitii in acest sector sa se dovedeasca neeconomice.

Guvernul de sapte luni al presedintelui Umaru Yar'Adua a inceput insa o reformare din radacini a sectorului energetic.

Guvernul nigerian vrea sa foloseasca rezervele sale de gaze naturale pentru a aduce dezvoltarea industriala in tara saraca unde majoritatea oamenilor traiesc fara electricitate in cea mai mare parte a timpului.

Oficialul nigerian a mai spus ca presedintiei i-a fost trimis un nou regim fiscal si ca acesta va fi anuntat in decurs de cateva saptamani. Aprobarea noilor legi care sa consacre regimul ar dura mai multe luni, mai arata Reuters.

Companiile britanice BP Group si Centrica au propus, la randul lor, investitii de mai multe miliarde de dolari in sectorul nigerian al gazelor naturale, a mai adaugat oficialul nigerian, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, deoarece nu are dreptul sa vorbeasca in public in numele guvernului.

Nigeria exporta anual aproape 18 milioane de tone de gaze naturale lichefiate prin intermediul companiei Nigeria Liquefied Natural Gas, detinuta in comun de compania energetica nationala, de Shell, Total si Agip.

Gazprom se confrunta cu tot mai multe semne de intrebare privitoare la sustenabilitatea ofertei de gaze naturale din Asia centrala si a inceput sa isi extinda in afara regiunii cautarea de noi rezerve.

In 2006, Gazprom a achizitionat patru licente de explorare in Libia, iar luna trecuta a mai cumparat inca trei, mai arata Reuters.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri