Institutiile financiare publice si private sunt pesimite in ceea ce priveste evolutia economiei mondiale in 2008, in contextul crizei financiare internationale, declansata ca urmare a problemelor din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc.
Astfel, incetinirea aparenta a cresterii economice americane ar putea duce la o recesiune economica mondiala in 2008, punand capat unui lung ciclu de crestere solida in Asia si Africa, potrivit unui raport anual publicat in 9 ianuarie de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), citat de AFP si preluat de NewsIn.

"Principala incertitudine vine dinspre economia americana", a aratat raportul ONU intitulat "Situatia si perspectivele economiei mondiale in 2008". "O incetinire mai accentuata a cresterii primei economii a lumii va da o grea lovitura mai multor tari sarace, deoarece va duce la o incetinire a comertului mondial si va pune capat scumpirii accentuate a materiilor prime de care au beneficiat in ultimii ani", a avertizat documentul citat de AFP.

Raportul ONU arata ca economiile Japoniei si ale tarilor din Europa Occidentala nu sunt in masura sa compenseze incetinirea. "Efectul de domino al unei recesiuni economice americane ar fi de a adanci cresterea bazata pe export a economiilor Chinei, Japoniei si a unor tari europene, ceea ce ar duce la o scadere a cererii din aceste regiuni pentru produse provenite din tarile in dezvoltare", mai arata raportul ONU.

Cresterea economica mondiala va incetini la 3,3% in anul 2008, a estimat, tot in 9 ianuarie, Banca Mondiala (BM), atragand atentia asupra faptului ca instabilitatea financiara ar putea provoca o recesiune a economiei americane. Astfel, estimarile publicate sunt net inferioare ultimelor previziuni ale Fondului Monetar International (FMI) care vorbea, in octombrie 2007, de o crestere a produsului intern brut mondial cu 4,8% in 2008.

In ceea ce priveste Statele Unite ale Americii, cele doua institutii infiintate la Bretton Woods au avut aceleasi estimari: o crestere cu 1,9%. FMI a aratat insa ca-si va revizui in scadere estimarile sale. Expertii Bancii Mondiale au enumerat riscurile asupra economiei mondiale: "deprecierea dolarului, posibilitatea unei recesiuni in Statele Unite ale Americii si volatilitatea in crestere a pietelor financiare". Potrivit acestora, "turbulentele vor persista pe piata internationala a creditelor pana la sfarsitul anului 2008".

Goldman Sachs a anuntat, de asemenea, tot in 9 ianuarie ca se asteapta ca economia americana sa intre in recesiune in acest an, lucru ce ar putea indemna banca centrala americana, Federal Reserve, sa reduca dobanda de politica monetara la 2,5% in al treilea trimestru, potrivit Reuters.

Analistii de pe Wall Street sunt din ce in ce mai pesimisti privind rezultatele financiare ale companiilor pentru al patrulea trimestru din 2007, reducandu-si estimarile de profit pentru primele doua trimestre ale anului curent, conform unui sondaj saptamanal publicat in 7 ianuarie de Reuters.

Economia Japoniei este amenintata de riscul de a intra in reseciune, in mod asemanator Statelor Unite ale Americii, au mai afirmat, in 10 ianuarie, economistii bancii Goldman Sachs. Economistii bancii americane au afirmat intr-o nota adresata clientilor ca probabilitatea ca o recesiune sa afecteze a doua economie a lumii este de 50%, estimand o scadere a ritmului de crestere a economiei globale, pe fondul temperarii cresterii economice a statelor emergente.

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a spus in 10 ianuarie, in cadrul primului sau discurs din 2008, ca perspectivele pentru economia americana se inrautatesc din cauza problemelor din sectorul imobiliar si a turbulentelor de pe piata creditelor, avertizand ca Fed este pregatita sa actioneze agresiv pentru a sustine economia, potrivit Reuters.

"In contextul schimbarilor recente in perspectivele pentru cresterea economica si al riscurilor care ameninta economia, ar putea fi necesara o relaxare suplimentara a politicii monetare", a spus seful bancii centrale americane.

Bernanke a mai spus ca statisticile pentru piata muncii, publicate la sfarsitul saptamanii trecute - care au aratat ca economia americana a creat in decembrie 2007 doar 18.000 de noi locuri de munca - sunt un semnal clar al accentuarii riscurilor economice. "Daca se deterioreaza piata muncii, cresc riscurile privind cheltuielile de consum", a mai avertizat seful Fed.

Astfel, sectorul auto american ar putea suferi ca urmare a scaderii cererii de masini, ca efect al incetinirii cresterii economice. Dupa mai multi ani de criza si o perioada de crestere anul trecut, 2008 se anunta dificil pentru cei trei constructori americani de automobile, care au inca probleme, a aratat, in 11 ianuarie, AFP. Goldman Sachs si-a revizuit in scadere previziunile pentru vanzarile de masini din 2008, pana la 15 milioane de automobile, comparativ cu estimarile de 16,3 milioane de masini din 2007, iar analistii de la agentia de evaluare financiara Standard & Poor's arata, in ultimul raport pentru sectorul auto, ca se tem ca acesta va fi cel mai rau an din ultimii zece pentru piata auto.

Efectele unei incetinir a cresterii economice americane se extind la nivel international. Astfel, teama de recesiune in SUA a starnit discutii aprinse despre o relaxare a politicii monetare japoneze. Investitorii se grabesc sa ia in calcul riscul ca banca centrala a Japoniei sa isi coboare dobanda cheie in 2008, deoarece o incetinire a cresterii economice americane ar putea inrautati situatia din Japonia atat de mult incat sa determine o reactie de politica monetara, a aratat, in 11 ianuarie, Reuters.

Analistii rusi sunt de parere ca pretul petrolului, care a atins recent pragul de 100 de dolari pe baril, va continua sa creasca in 2008, osciland intre 150 si 200 de dolari, a informat, in 12 ianuarie, Rosiiskaia Gazeta. Pretul petrolului a urcat in 2 ianuarie pana la nivelul record de 100 de dolari, si s-a mentinut la cotatii ridicate in ultima luna, de peste 90 dolari/baril.

In ceea ce priveste piata metalelor pretioase, aurul s-a scumpit pana la un nou nivel record la sfarsitul acestei saptamani, de 898 dolari uncia, existand voci ce mentioneaza chiar plafonul de 1.000 de dolari uncia. Investitorii considera ca metalul galben este un factor de protectie impotriva inflatiei induse de pretul petrolului si in contextul turbulentelor de pe piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri