Consiliul de politica monetara al bancii centrale a Poloniei a majorat dobanda cheie cu 0,25%, in conformitate cu asteptarile analistilor, care estimau o noua inasprire a politicii monetare, a doua luna consecutiv, pentru a tempera presiunile inflationiste, informeaza NewsIn, citand Reuters.
Dobanda de politica monetara a bancii centrale a Poloniei este acum de 5,5%.

Noua dintre cei 17 analisti au estimat ca banca centrala a Poloniei isi va majora dobanda cheie cu 0,25%.

"Ne-am asteptat la aceasta decizie. Statisticile recente arata ca economia este intr-o situatie buna, dar avem inca tensiuni pe piata muncii si estimari care arata o accentuare a inflatiei ", a comentat Marta Petka, economist al bancii Raiffeisen din Varsovia.

O serie de statistici publicate luna aceasta au surprins prin cresteri, legate de productia industriala, de vanzarile cu amanuntul si de salarii, la fel cum au fost surprinzatoare si statisticile care au indicat o accentuare a inflatiei.

Inflatia anuala din ianuarie a fost de 4,3%, peste nivelul de 2,5% tintit de banca centrala, si nu exista estimari care sa indice o temperare semnificativa a inflatiei in lunile urmatoare.

Zlotul s-a apreciat cu 0,1% fata de euro dupa publicarea deciziei de politica monetara a bancii centrale a Poloniei, in timp ce obligatiunile s-au ieftinit usor, in conditiile in care jucatorii de pe piata se asteapta la o noua decizie de inasprire a politicii monetare, dupa cele doua decizii consecutive anterioare.

"Pozitia consiliului de politica monetara favorizeaza inasprirea politicii monetare si consideram ca acesta nu este sfarsitul ciclului de inasprire", a mai spus Petka. "Ne asteptam ca urmatoarea majorare a dobanzii cheie a bancii centrale a Poloniei sa survina in aprilie si sa duca dobanda cheie la 5,75%", a adaugat Marta Petka.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri