Economia Statelor Unite s-a oprit si este probabil deja in recesiune insa se confrunta cu o inflatie mai accentuata in acest an decat se estima in urma cu o luna, arata datele unui sondaj publicat miercuri de Reuters.
Economistii au facut aceste previziuni inainte ca Federal Reserve si alte banci centrale sa reia marti un acord pentru a injecta miliarde de dolari in pietele financiare, permitand firmelor sa utilizeze asigurarile legate de ipoteci ca garantii pentru credite de la bancile centrale, relateaza NewsIn.

Ultimul sondaj, din 7-12 martie, a reafirmat de asemenea tendinta ingrijoratoare a analistilor de a estima o accentuare a inflatiei, in ciuda reducerii previziunilor de crestere economica, tendinta ce a inceput anul trecut.

Economistii au estimat ca in primele trei luni din 2008 nu va exista crestere economica in Statele Unite, comparativ cu nivelul de 0,2% estimat luna trecuta.

Sondajul a mai aratat ca cei chestionati estimeaza sanse de 60% pentru o recesiune efectiva, care a inceput probabil in acest trimestru, daca nu in ultima parte a anului trecut. Luna trecuta, 45% dintre cei chestionati estimau acest scenariu.

"Dovezile au ajuns pana la un punct in care nu mai poate exista indoiala ca economia americana a intrat in recesiune", a declarat un economist din cadrul Wells Fargo & Co., Scott Anderson.

Statisticile publicate vineri, care au aratat ca numarul locurilor de munca din Statele Unite a scazut in februarie cu 63.000, cea mai mare coborare inregistrata in sectorul non-agricol din iulie 2003, au reprezentat o dovada cheie care sprijina aceste afirmatii. Februarie a fost a doua luna consecutiva de scaderi, situatie care, de asemenea, nu a avut loc de la mijlocul lui 2003.

Se poate vorbi despre recesiune, in mod normal, dupa doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut, desi unii analisti o definesc mai general.

Pentru a diminua impactul scaderii economiei, analistii estimeaza ca Federal Reserve va continua campania agresiva de coborare a dobanzii de politica monetara, ducand nivelul acesteia la 2,5% spre sfarsitul primului trimestru, de la nivelul actual de 3%.

Economistii estimaza ca nivelul dobanzii va atinge un minimum de 2% in al doilea trimestru. Cu toate acestea, in contextul in care economia se confrunta cu cea mai mare criza ipotecara de la Marea Criza din 1929, unii analisti sunt de parere ca interventiile de politica monetara ar putea sa nu fie suficiente.

Sondajul arata ca analistii cred ca Federal Reserve va incepe sa majoreze din nou nivelul dobanzii de referinta in anul urmator, la 2,5% in al doilea trimestru si la 3% in al treilea. Pana atunci economia ar trebui sa inceapa sa se redreseze.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri