Cel de-al cincilea creditor din Europa, Intesa Sanpaolo, a afisat un profit net de 7,25 miliarde euro (11,2 miliarde dolari) pentru anul trecut si si-a confirmat estimarile, in ciuda turbulentelor de pe piata, care au determinat alti competitori sa isi reduca previziunile.
Analistii au estimat, in medie, un profit net de 8,33 miliarde euro, dar au avertizat asupra dificultatii de a face previziuni din cauza unei serii de elemente unice.

Rezultatul este unul "solid", potrivit reprezentantilor companiei de consiliere financiara Cazenove. Acestia si-au redus estimarile cu 5% pentru acest an, pe fondul scaderii cu 44% a veniturilor din tranzactionare si a taxelor mai mici.

Intesa Sanpaolo a anuntat ca profiturile din tranzactionare au coborat la 1,008 miliarde euro in 2007, de la 1,799 miliarde in 2006.

Bancile italiene au fost protejate de cele mai grave efecte ale crizei creditelor generata de piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA, datorita politicii conservatoare in privinta acordarii de imprumuturi.

Intesa Sanpaolo, cu o valoare de piata de circa 79 miliarde dolari, a anuntat ca are doar expuneri indirecte la piata americana a creditelor cu grad ridicat de risc.

UniCredit, principalul concurent intern si cel de-al treilea grup bancar din Europa ca valoare de piata, si-a revizuit tinta stabilita pentru 2008 in cursul saptamanii trecute, pentru ca volatilitatea pietei globale ar putea face ca performantele unitatii sale de banca de investitii sa fie nesigure.

In prima parte a zilei de ieri, gigantul bancar elvetian Credit Suisse a avertizat asupra faptului ca ar putea afisa prima pierdere trimestriala din ultimii cinci ani, tot din cauza turbulentelor financiare globale.

Actiunile Intesa Sanpaolo au incheiat sedinta in urcare cu 2,19%, pana la 4,341 euro/actiune, ritm de crestere superior indicelui bancar european DJ Stoxx, care a castigat doar 0,72%.

"Rezultate bune, o istorie foarte buna in ceea ce priveste managementul costurilor si scoaterea la lumina a portofoliului de credite nestructurate", a spus un analist care a cerut sa ramana sub anonimat, la finalul unei prezentari a rezultatelor.

"Intrebarea este legata de cresterea veniturilor si de tintele de profit, care par cam ambitioase pentru 2008 si in special pentru 2009", a adaugat analistul.

Banca a anuntat, intr-un comunicat, ca se asteapta la o revenire a ritmului de crestere a veniturilor in acest an si si-a confirmat tinta pentru un profit net de 7 miliarde euro in 2009.

Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca din Italia din punctul de vedere al numarului de unitati, va plati un dividend de 0,38 euro/actiuni, valoare situata la limita de jos a estimarilor, care mergeau pana la un nivel maxim de 0,42 euro/actiune.

In 2006, banca afisase un profit net de 4,71 miliarde euro, au mentionat cei de la Intesa Sanpaolo, care a adaugat ca rezultatele financiare de anul trecut au beneficiat de pe urma unui castig exceptional din operatiuni discontinue de 3,8 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri