Fuziunile si achizitiile globale au scazut cu aproximativ o treime in primul trimestru din 2008, conform datelor preliminare oferite de agentia Thomson Financial, bancile limitand operatiunile de creditare iar incertitudinile economice au afectat increderea sefilor de companii, scrie Reuters.
Volumele de fuziuni si achizitii a scazut cu 31% in primul trimestru din 2008, la 661 miliarde dolari, a precizat vineri agentia Thomson.

Firmele specializate pe achizitii au fost cele mai afectate de scadere, puterea lor evaporandu-se prin scaderea cu 77% a volumelor, dupa sase ani de cresteri constante.

Criza creditelor a afectat increderea bancilor, care au devenit tot mai putin dispuse sa crediteze firmele specializate pe achizitii, care isi sustin castigurile prin datorii.

In acelasi timp, scaderea economica americana si europeana si volatilitatea pietelor au redus increderea sefilor de mari corporatii, care nu mai sunt dispusi sa isi asume riscuri. Aceste date vin dupa niveluri record atinse in 2007.

Insa efectele crizei creditelor au putut fi observate si anul trecut, nivelul fuziunilor si achizitiilor scazand cu peste un sfert fata de perioada similara din 2006, scrie Reuters.

Europa a ocupat prima pozitie in clasamentul operatiunilor de acest tip, in fata Statelor Unite ale Americii, prezentand o scadere de doar 10% a volumelor, lucru ce dovedeste ca economia europeana a rezistat mai bine crizei.

In SUA, scaderea volumelor s-a cifrat la 53%. Banca americana de investitii Goldman Sachs a urcat un loc in clasamentul Thomson al principalilor consilieri de operatiuni de fuziune sau achizitie, ocupand primul loc, inaintea grupurilor Lehman Brothers si Citigroup.

Morgan Stanley, care conducea clasamentul in aceeasi perioada a anului trecut, a cazut pe locul sase.
In ordine descrescatoare, principalii consilieri de fuziuni sau achizitii in primul trimestru din 2008 sunt Goldman Sachs, Lehman Brothers, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Centerview Partners, JP Morgan, Merrill Lynch si UBS.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri