Cele mai multe dintre riscurile ce ameninta cresterea economica globala, prevazute in urma cu sase luni, se adeveresc in acest moment, a declarat, sambata, presedintele Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters.
"Prognozele pe care le vom lansa in cateva zile nu sunt optimiste, iar riscurile pe care le-am prevazut in urma cu sase luni s-au materializat", a declarat seful FMI in cadrul unei conferinte gazduite de premierul britanic, Gordon Brown.

"Asta inseamna ca previziunile se plaseaza in jurul valorii de 3,7 puncte pentru anul viitor, una dintre cele mai scazute din ultimii 20 de ani", a spus oficialul. Desi a spus anul viitor, Strauss-Kahn pare sa se fi referit la cresterea economica din 2008, spune Reuters. Cea de-a doua prognoza anuala privind economia globala, publicata de FMI, e programata pentru 9 aprilie, scrie NewsIn.

s, joi, ca si-a redus, pentru a doua oara, previziunile de crestere ecdonomica pentru acest an, confirmand, astfel, criza ipotecara din SUA, care preseaza economia globala. Organizatia a precizat ca se asteapta ca ritmul cresterii globale sa incetineasca la 3,7% in acest an, sub estimarea de 4,1% facuta in ianuarie si cu mult sub cea de 4,8% lansata in octombrie 2007.

Ritmul scazut de crestere al economiei mondiale este urmarea "incetinirii continue in Statele Unite" si, intr-o oarecare masura, a "resimtirii crizei din SUA in statele europene", a mai spus seful FMI.

"Asa-zisa teorie a decuplarii pare inselatoare. De fapt, economiile emergente, inclusiv China, India si
Brazilia sunt afectate si ele de incetinirea avansului economic, chiar daca raman la un nivel ridicat de crestere", a mai declarat oficialul FMI. Acesta a adaugat ca nu este suficient sa credem ca stimulentele fiscale vor antrena economia anul urmator.

Pana ce increderea intre institutiile financiare nu revine, nu va exista o solutie a crizei actuale de pe pietele financiare, a mai spus Dominique Strauss-Kahn. "Singura veste buna vine din zona schimburilor comerciale", a mai spus acesta, referindu-se la progresele inregistrate in discutiile comerciale globale.

Economistul sef al FMI, Simon Johnson, a precizat ca economia SUA a ajuns la un nivel "virtual de stagnare" si va ramane slaba in trimestrele ce vor urma din cauza crizei creditelor. Potrivit mass-media, perspectiva FMI privind cresterea economiei SUA pentru 2008 este de 0,5%, fata de estimarile initiale de 1,5%.

Se asteapta ca FMI sa-si reduca estimarile privind cresterea economica pentru zona euro la 1,3% in urmatoarele saptamani, potrivit unor surse din UE, fata de 1,8% cat se estimase in ianuarie. Pe de alta parte, presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a anuntat ca estimarile FMI privind cresterea economica pentru zona euro sunt usor pesimiste.

Economistii de la Institutul Peterson din Washington au estimat o rata de crestere a economiei mondiale de 3,8% pentru anul 2008, fata de 4,7% in 2007. Acestia au precizat ca economia SUA se afla in prag de, sau chiar in, recesiune, estimand un nivel de crestere al economiei americane de aproximativ 1% pentru 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri