Banca franceza Credit Agricole va anunta joi planurile sale de a strange cateva miliarde euro, pentru a recupera pierderile generate de divizia sa bancara de investitii Caylon, arata un articol din publicatia Les Echos, relateaza Reuters.
Intr-una din editiile de marti, care a fost facuta disponibila luni, Les Echos a anuntat ca unitatea de investitii a Credit Agricole, Caylon, urmeaza sa afiseze alte deprecieri ale activelor odata cu plecarea directorului executiv al diviziei, Mark Litzler.

Caylon si Credit Agricole au refuzat sa faca vreun comentariu asupra acestui articol.

"Marile banci franceze se confrunta cu spectrul noilor deprecieri", scrie Les Echos. Volumul pierderilor Caylon va fi determinat in cadrul unei intruniri a consililui administrativ, anuntata pentru marti.

Credit Agricole este cea mai mare banca de retail din Franta si va afisa joi rezultatele pentru primul trimestru din 2008.

Plecarea lui Litzer este o optiune "fezabila", a declarat luni o sursa din sectorul bancar, familiara cu deciziile companiei, ca raspuns la vestile anterioare , potrivit carora Litzer ar pleca de la Caylon.
"Este realistic. Este ceva posibil", a spus sursa, care a refuzat sa i se publice identitatea.

Publicatia franceza Le Monde a scris in weekend ca divizia Caylon ar putea sa il concedieze pe Litzer dupa ce banca a fost nevoita sa afiseze 3,3 miliarde euro (5,1 miliarde dolari) in deprecieri ale activelor, ca urmare a crizei creditelor care a lovit sectorul bancar la nivel mondial.

Surse avizate considera ca bancile regionale de retail care controleaza Agricole ar fi nemultumite de performantele lui Litzer.

Bancile regionale de retail au legaturi puternice cu comunitatea agricola a Frantei, ocupandu-se de activele fermierilor.

Litzer este supus presiunilor din septembrie 2007, dupa ce Caylon a anuntat o pierdere rezultata dintro tranzactie neautorizata. Caylon a inregistrat o cheltuiala de 250 milioane euro, legata de o pozitie de tranzactionare neautorizata la subsidiara sa din New York.

Potrivit estimarilor medii ale celor 20 de analisti chestionati de Reuters, Agricole ar trebui sa afiseze o scadere de 51% a profitului net in primul trimestru din 2008, in aceasta saptamana.

Multi dintre analisti se asteapta la noi deprecieri ale activelor din partea Caylon si unii considera ca banca de investitii ar putea afisa inca o pierdere trimestriala.

Agricole a anuntat in martie o pierdere neta de 857 milioane euro in trimestrul al patrulea din 2007.
Actiunile Agricole s-au depreciat pana la finalul sedintei bursiere cu 1,9%, la 20,73 euro. Actiunile companiei s-au depreciat cu aproximativ 10% de la inceputul lui 2008, fata de o scadere de 14% a indicelui bancar european, DJ Stoxx.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri