Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a spus marti ca masurile de urgenta luate de institutie pentru asigurarea necesarului de lichiditate in piata au contribuit la imbunatatirea situatiei de pe pietele financiare, dar procesul de recuperare este inca incomplet, relateaza Reuters.
"Pana in prezent, masurile noastre cu privire la lichiditate par sa fi contribuit intr-o oarecare masura la imbunatatirea situatiei de pe pietele financiare", a afirmat Bernanke, intr-un discurs pregatit pentru conferinta anuala a Federal Reserve Bank din Atlanta, scrie NewsIn.

"Exista semne de ameliorare, bineinteles, dar in stadiul actual conditiile de pe pietele financiare sunt inca departe de a fi normale, iar o serie de piete de securitizare au in continuare probleme mari", a spus Bernanke.

Bernanke a observat o imbunatatire "substantiala" a pietei pentru acorduri de rascumparare ale trezoreriei si diferente mai mici in ceea ce priveste valorile mobiliare sustinute cu ipoteci si datoriile companiilor. Seful Federal Reserve a spus, insa, ca riscul este inca accentuat, iar cererea solida de lichiditate de la Fed arata ca problemele de pe piete persista.

Bernanke a spus ca amploarea licitatiilor de lichiditate pentru banci, in conformitate cu facilitatea de credit pe termen scurt creata in decembrie 2007, extinsa deja de la 20 miliarde dolari pana la 75 miliarde dolari, ar putea fi extinsa din nou, in cazul in care conditiile de pe piata impun o astfel de masura.

Federal Reserve a coborat dobanda de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale din septembrie 2007 pana in prezent si a injectat miliarde de dolari pe pietele financiare, pentru a limita sau opri problemele create de extinderea crizei creditelor de pe segmentul ipotecar cu grad mare de risc.
In cadrul unei decizii controversate, Federal Reserve a acordat si o linie masiva de numerar care a permis bancii JPMorgan sa sustina salvarea bancii de investitii Bear Stearns. Bernanke a aparat actiunile Fed, sustinand ca falimentul Bear Stearns ar fi putut determina o criza mult mai ampla de lichiditate.

Bernanke a admis, insa, ca interventia Federal Reserve poarta un risc de "hazard moral" ca investitorii sa isi reinnoiasca un comportament riscant, asteptandu-se sa fie protejati de banca centrala. Seful Federal Reserve a adaugat ca reglementarea preventiva este modul optim de abordare a riscurilor.
"Problema hazardului moral poate fi abordata cel mai eficient prin supraveghere prudentiala si reglementari care sa asigure ca institutiile financiare isi gestioneaza eficient riscurile de lichiditate in eventualitatea unei crize", a spus Ben Bernanke.

Seful Federal Reserve a spus ca masurile de a furniza lichiditate marilor dealeri de pe Wall Street au fost pozitive si a adaugat ca acestea au contribuit la sustinerea increderii partenerilor dealerilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri