Problemele economice mondiale sporesc nelinistea investitorilor fata de ceea ce ei considera greseli de politica monetara ale unor banci centrale din tarile cu economii emergente, multi considerand ca aceste banci au o pozitie blanda fata de inflatie.
Brazilia, Mexic si Polonia au fost laudate de investitori pentru modul in care au gestionat problemele economice, in timp ce credibilitatea bancilor centrale din Argentina, Indonezia si Turcia a fost afectata de acuzatii ca publicarea de date incorecte si slabiciune institutionala.

De asemenea, Ucraina, Vietnam, Sri Lanka si India au fost criticate de agentii de rating precum Fitch si Standard & Poor's pentru reactia inadecvata de politica monetara la riscurile inflationiste.

"In multe tari in curs de dezvoltare, investitorii isi amintesc inca de inflatia de doua cifre. Acum ca situatia revine, vor ca bancile centrale sa ia masuri", a declarat Brian Coulton, directorul managerial al Fitch Sovereign Ratings.

Acesta a subliniat ca ingrijorarile legate de stabilitatea macroeconomica sunt provocate mai putin de inflatie in sine, cat de modul in care aceasta este gestionata", arata Coulton.

"Exista o sensibilitate mai mare fata de atributiile bancilor centrale", a declarat un manager de portofoliu din cadrul DWS Investments, Nicolas Schlotthauer. "Aptitudinile bancilor centrale diferentiaza evolutiile economiilor emergente in contextul unui mediu economic mondial tensionat”, a spus Schlotthauer.

Contrar bancilor centrale din Occident, autoritatile monetare din pietele emergente au reusit numai in ultimii ani sa mentina inflatia sub control.

La inceputul acestei luni, Ucraina a fost nevoita sa amane o emisiune de obligatiuni in euro, pe fondul scaderii interesului pentru activele tarii. Interesul pentru creditele ucrainene, redus de o coborare a ratingului efectuata luna trecuta de Standard & Poor's, a fost afectat de o disputa publica intre membrii consiliului de politica monetara, in legatura cu stabilirea unei noi marje de tranzactionare pentru hrivna.

"Conditiile economice de baza din Ucraina nu sunt chiar atat de rele. De exemplu, raportul dintre credite si produsul intern brut este redus, insa in aceasta piata esti penalizat pentru o politica "zgomotoasa", a declarat analistul din cadrul Blue Bay Asset Management, Simon Treacher.

Analistii considera ca multe economii in curs de dezvoltare au ramas in urma in ceea ce priveste majorarea dobanzii de referinta in ultimele luni. De asemenea, sustin ca unii conducatori ai bancilor centrale au fost exagerat de optimisti, considerand ca scumpirea alimentelor este una pe termen scurt.

"Exista riscul ca previziunile inflationiste sa fi devenit prea optimiste, date fiind asteptarile unui efect de baza in a doua jumatate a acestui an", a declarat economistul sef pentru Europa, Orientul Mijlociu si pentru Africa din cadrul Deutsche Bank, Arend Kapteyn.

"Socul scumpirii din alimentelor si combustibililor din acest an este de fapt mai mare decat cel ce a dus la deteriorarea inflatiei anul trecut, astfel ca inflatia s-ar putea tempera mai putin decat estimeaza oamenii", a adaugat Kapteyn.

Obisnuite cu ritmul alert al cresterii economice din ultimii ani, autoritatile monetare din economiile emergente evita majoreze dobanda de politica monetara pentru a reduce presiunile inflationiste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri