Japonia ar putea "muri de foame" in cateva zeci de ani, daca un acord al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) ar inlatura barierele care ii protejeaza pe agricultorii japonezi de concurenta straina, a spus ministrul japonez al justitiei, Kunio Hatoyama, citat de AFP si preluat de NewsIn.
"Negociatorii nu trebuie sa accepte un compromis al carui efect ar fi o mai mare diminuare a gradului de autosuficienta alimentara a Japoniei", a spus oficialul japonez, care nu este implicat in negocierile de la OMC.

Personaj controversat, Hatoyama este cunoscut in Japonia pentru declaratiile sale neobisnuite si pentru zelul sau in favoarea pedepsei capitale.

Japonia importa aproape 60% din alimentele pe care le consuma, dar numeroase produse alimentare locale, mai ales orezul, sunt protejate de concurenta straina prin subventii si raxe vamale exorbitante.

Guvernul japonez a anuntat, luni, ca va lupta pentru mentinerea celor mai ridicate cote pentru produsele considerate "esentiale", in acordul final al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), pentru a putea mentine tarifele mai ridicate asupra acestora.

Acordul actual pregatit de OMC la Geneva prevede ca tarile dezvoltate sa poata defini ca "esentiale" 4% din totalul importurilor, asupra carora vor putea mentine taxe mai ridicate.

Initial, oficialii japonezi doreau ca procentul sa ajunga la 10%, insa delegatia japoneza de la Geneva a acceptat o coborare la 8%.

"Vrem ca nivelul de 8% sa fie mentinut", a declarat luni pentru presa purtatorul de cuvant al guvernul japonez, Nobutaka Machimura. "Aceasta va fi principala preocupare a Japoniei, vom face tot ce este necesar pentru a mentine aceasta pozitie", a adaugat Machimura.

Responsabilii sindicatelor agricole japoneze au solicitat de asemenea guvernului sa mentina plafonul de taxe ce protejeaza numeroase produse japoneze, inclusiv orezul, impotriva concurentei internationale.

"Vrem ca negocierile purtate de guvern sa ne apere pozitia initiala cu orice pret", a declarat Morio Okada, un responsabil al sindicatelor fermierilor din prefectura Chiba, la est de Tokyo.

"Cea mai mare parte a ceea ce este produs in prefectura Chiba este de fapt protejat de reducerea tarifelor. In cazul semnarii unui acord pentru reducerea numarului produselor protejate , impactul va fi semnificativ pentru noi", a explicat acesta.

Guvernul trebuie sa isi "apere pozitia originala pana la moarte", a spus la randul sau un responsabil al sindicatului fermierilor din prefectura Gunma, la nord-vest de Tokyo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri