Estonia a devenit al doilea stat membru al Uniunii Europene (UE) care a intrat in recesiune, in conditiile in care statisticile publicate miercuri au indicat ca produsul intern brut (PIB) a scazut in trimestrul al doilea cu 1,4% fata de acelasi interval din 2007, relateaza Reuters, preluat de NewsIn.
Stirea ca statul baltic, care avusese o crestere economica sustinuta, a urmat Danemarca in recesiune a creat noi presiuni asupra cotatiei titlurilor bancare suedeze, in conditiile in care bancile din Suedia s-au extins rapid in regiunea baltica in ultimii ani.

Investitorii sunt ingrijorati in prezent de eventuale pierderi din credite pentru bancile suedeze, tinand cont de conditiile economice din Estonia si din tara vecina, Letonia.

Letonia, alt stat baltic cu crestere economica spectaculoasa pana de curand, a anuntat saptamana trecuta o crestere a PIB in al doilea trimestru de doar 0,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, nivel minim al ultimilor 13 ani si care sporeste temerile de recesiune.

Estimarile oficiului estonian de statistica au aratat ca PIB-ul ajustat dupa numarul de zile de lucru a scazut in intervalul aprilie-iunie cu 0,9% fata de trimestrul anterior, dupa o comprimare cu 0,5% in primul trimestru.

"Ne-am asteptat ca statisticile sa fie negative, insa amploarea scaderii a depasit estimarile noastre", a declarat economistul Ruta Eire, de la grupul bancar SEB.

"Consumul intern a scazut destul de mult, iar cresterea economica va fi negativa si in trimestrele al treilea si al patrulea. Da, suntem in recesiune", a adaugat analistul citat.

Definitia obisnuita a recesiunii economice din punct de vedere tehnic este data de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa.

Danemarca anunta, in 1 iulie, ca a inregistrat o scadere a PIB de 0,6% in primul trimestru, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2007. Oficiul danez de statistica isi revizuise in jos cifrele pentru PIB-ul din trimestrul al patrulea, indicand o scadere de 0,2%, fata de cresterea trimestriala de 0,3% anuntase initial.

In contextul incetinirii generale a sectorului bancar european, statisticile estoniene au accentuat ieftinirea titlurilor bancare suedeze. Astfel, cotatia actiunilor SEB si ale Swedbank, cu cele mai mari expuneri in Tarile Baltice, au scazut cel mai mult, cu 4,42% la 124,25 coroane suedeze, respectiv cu 3,97% la 127 coroane suedere.

"Cotatia actiunilor SEB si Swedbank a fost influentata de statisticile din Estonia, dar intregul sector bancar este afectat. Piata de capital se confrunta cu ieftiniri, iar titlurile bancare cu ieftiniri accentuate. Statisticile din Tarile Baltice influenteaza mult piata azi", a declarat un analist.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri