Ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi, a apreciat ca piata petrolului este echilibrata, iar stocurile de titei sunt suficiente, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
"Piata este echilibrata, iar noi am depus un efort considerabil, inca din iunie, pentru a aduce pretul petrolului la nivelul actual. Cred ca masurile noastre au avut succes", a declarat Ali al-Naimi, la sosirea sa in Viena, pentru reuniunea ministrilor Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Se asteapta ca OPEC sa mentina cotele actuale de productie, desi unii oficiali ar putea cere diminuarea productiei in statele care in prezent depasesc tintele oficiale.

"Cred ca totul se afla in echilibru, stocurile sunt suficiente" a spus Naimi in prima declaratie acordata din iulie, cand a invinuit speculantii pentru scumpirea titeiului peste pragul de 145 dolari/baril. "Avem clienti si vom face fata cererii", a adaugat acesta.

In schimburile matinale, barilul de petrolul s-a ieftinit cu peste 1 dolar, pe seama aprecierii dolarului fata de euro si yen si pe fondul estimarilor ca OPEC nu va reduce cotele de productie pentru a stopa ieftinirea petrolului, care a pierdut aproape 30% din luna iulie.

De asemenea, reducerea cotelor de productie inainte de sezonul rece, cand cererea este mai crescuta "nu ar avea niciun fundament", a scris, marti, cotidianul saudit al-Hayat, citand o sursa avizata.

"Pretul actual reflecta raportul just dintre cerere si oferta, care se situeaza in intervalul de 90-100 dolari/baril", a adaugat sursa anonima.

Comitetul ministerial de monitorizare a OPEC, care s-a intrunit luni, recomanda mentinerea productiei la cotele actuale, a declarat un oficial pentru Reuters. Cu toate acestea, reuniunea de ministri, ce va avea loc marti, are autoritatea de a decide o diminuare a productiei, care depaseste limitele oficiale.

Urmatoarea reuniune a ministrilor Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va avea loc in Algeria, in luna decembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri