China si Venezuela au semnat miercuri la Beijng o serie de acorduri in domeniul energetic care vor permite Caracasului sa exporte spre gigantul asiatic, incepand din 2009, jumatate de milion de barili de petrol pe zi, transmite AFP.
"In prezent, avem 364.000 de baroli de petrol pe zi si vom ajunge in 2009 la 500.000", a declarat ministrul venezuelean al energiei Rafael Ramirez, dupa ceremonia de semnare a 12 acorduri, in prezenta presedintilor celor doua tari, Hu Jintao si Hugo Chavez. Alte sapte acorduri au fost aprobate in cursul diminetii la finalul unei noi sesiuni a comisiei mixte a celor doua tari.

Chavez a inceput marti o vizita de trei zile in China pentru a spori cooperarea cu o tara pe care o considera un "aliat strategic".

Printre acordurile semnate figureaza livrarea de pacura Chinei de catre grupul petrolier public venezuelean PDVSA si construirea unei rafinarii mixte in Venezuela pentru a prelucra petrol din blocul Junin 8, in regiunea petroliera Orenoque. In total, a precizat Ramirez, vor exista trei rafinarii in China si una in Venezuela. Cele doua tari au convenit de asemenea sa construiasca patru petroliere, a subliniat el.

Pe de alta parte, cele doua tari au decis sa dubleze capitalul unui fond comun de investitii, creat in urma cu doi ani, de la sase la 12 miliarde de dolari.

"China aduce inca patru miliarde, iar noi doua miliarde. Este un fond care serveste in special pentru investitii productive in Venezuela, in proiecte de infrastructura, electricitate, educatie, agricultura si cai ferate", a explicat ministrul venezuelean al planificarii, Haiman El Troudi. "In schimb, noi furnizam titei, pacura, petrol Chinei, ca mijloc de plata", a adaugat el.

Venezuela, al cincilea exportator mondial de petrol, nu furnizeaza in prezent decat 4% din importurile chineze. Obiectivul de jumatate de milion de barili pe zi in 2009 va reprezenta peste 5% din nevoile chineze.

In cadrul unui turneu international care a cuprins deja o etapa in Cuba, Chavez va merge joi in Rusia, apoi in Franta si Portugalia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri