Marea Britanie lanseaza astazi planul sau de salvare a sistemului financiar, dupa ce bancile HBOS, RBS, Lloyds TSB si Barclay\'s au cerut un ajutor de 35 miliarde lire sterline (44,5 miliarde euro) pe fondul crizei financiare internationale.

Decizia, fara precedent a Marii Britanii, ar face ca guvernul sa devina actionarul principal al bancilor HBOS si Royal Bank of Scotland (RBS), informeaza ziarul Sunday Times, citat de Reuters si preluat de Newsin. Niciun reprezentant guvernamental sau al bancilor nu a putut fi contactat imediat pentru declaratii suplimentare.

Ministrul de finante britanic, Alistair Darling, declara sambata, la intalnirea ministrilor de finante din G7 de la Washington, ca guvernul va da mai multe detalii la inceputul acestei saptamani despre planul de salvare deja anuntat, de sute de miliarde lire sterline.

Sunday Times sustine ca lansarea planului ar putea duce la suspendarea tranzactiilor de pe bursa din Londra, London Stock Exchange, ca sa dea timp pietei sa "digere" impactul.

Potrivit ziarului, Royal Bank of Scotland, a carei valoare de piata a scazut sub 12 miliarde lire sterline, va cere ministrilor sa fie pregatiti pentru o injectie de capital de 15 miliarde lire sterline, printr-o tranzactie de tip "cash call".

HBOS, cel mai mare creditor ipotecar al Marii Britanii, are nevoie de 10 miliarde lire sterline, in timp ce Lloyd's TSB, in curs de achizitionare a HBOS printr-o fuziune care sa salveze bancile, vrea 7 miliarde lire sterline, iar Barclay's cere 3 miliarde lire sterline, mai scrie ziarul.

In urma finantarilor acordate de guvern, Lloyds TSB ar putea sa renegocieze termenii de preluare a HBOS, cu toate ca ambele parti sunt inca de acord asupra fuziunii.

Guvernul britanic ar putea ajunge astfel la conducerea celor mai importante banci de retail, a mai declarat o sursa din guvern pentru Reuters.

Astfel, guvernul britanic ar putea detine o participatie de 70% din HBOS si 50% din RBS, si ar ajunge sa preia locuri in consiliul director al ambelor banci, pe viitor fiind abilitat sa decida asupra platilor de dividende.

"Este cel mai mare risc pe care si-l asuma Marea Britanie. Nimeni nu poate cunoaste nivelul pana la care sunt expuse aceste banci la active toxice", a spus un economist pentru Sunday Times.

Discutiile privind criza economica au loc pe parcursul acestui sfarsit de saptamana intre Trezorerie, Autoritatea Serviciilor Financiare, banca centrala a Marii Britanii si cele patru banci implicate. Bancile ar putea sa se confrunte cu pierderi si pe viitor, in urma expunerii la credite ipotecare cu grad mare de risc (subprime) si alte instrumente financiare riscante, mai scrie Sunday Times.

Saptamana trecuta, Marea Britanie a stabilit un plan de salvare de sute de miliarde de lire sterline pentru stablilizarea bancilor, astfel incat sa poate da credite din nou. Pachetul de masuri cuprinde o injectie de 50 miliarde lire sterline, 250 miliarde lire sterline care ar garanta imprumuturile interbancare pentru a debloca pietele si extinderea unei scheme a bancii centrale a Marii Britanii prin care sa poata schimba activele riscante ale bancilor in datorie guvernamentala ca sa poata aduce 200 miliarde lire sterline in sistem.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri