Ungaria a pierdut peste 3.200 de locuri de munca din cauza crizei financiare internationale care a izbucnit recent, a anuntat premierul socialist ungar Ferenc Gyurcsany, intr-o scrisoare adresata Fondului Monetar International (FMI) si data publicitatii.
"Deocamdata 3.269 persoane si-au pierdut locurile de munca din cauza crizei din Ungaria, iar evenimentele survenite pe pietele financiare internationale au amplificat tensiunile pe pietele finaciare ungare in ultimele saptamani", a scris premierul in scrisoarea de 14 pagini, datata in 4 noiembrie, in care a precizat si angajamentele Budapestei pentru a obtine ajutorul institutiilor internationale, citat de AFP.

Mai multe companii, printre care si filiala gigantului american General Electric, au anuntat in ultimele zile desfiintarea unor locuri de munca in Ungaria, a carei economie, bazata in special pe export, are de suferit de pe urma incetinirii activitatii din tarile industrializate.

In 28 octombrie, FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala au anuntat deblocarea unui ajutor exceptional in valoare de 20 de miliarde de euro pentru Ungaria. La randul sau, Banca Centrala Europeana promisese inca de la mijlocul lunii octombrie cinci miliarde de euro, desi tara nu este membra a Zonei euro, informeaza NewsIn.

Pentru a pregati acordul cu FMI, care urmeaza sa fie semnat saptamana viitoare, la sediul institutiei, de la Washington, Gyurcsany a precizat angajamentele Guvernului sau in aceasta "scrisoare de intentie".

"Cerem FMI sa sustina programul nostru cu un credit pe o perioada de 17 luni, cu o valoare de 12,5 miliarde de euro. Acordul va fi completat cu 6,5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene si cu alte oferte de finantare bilaterale, care, impreuna, demonstreaza sustinerea comunitatii internationale pentru politica noastra economic", scrie Gyurcsany.

Dupa consultari cu expertii FMI, Ungaria si-a luat angajamentul sa imbunatateasca pe termen lung echilibrul bugetar si sa reduca nevoile de finantare ale statului. Guvernul va sustine adecvat lichiditatea pietelor financiare ungare, va garanta capitalizarea bancilor ungare si va consolida increderea si garantarea finantarii exterioare.

Gyurcsany a amintit masurile luate in calcul pentru reducerea cheltuielilor publice cu echivalentul a 2% din PIB: inghetarea salariilor, eliminarea celui de al 13-lea salariu, Guvernul a reununtat si la o scadere a impozitelor anuntata pentru anul 2009.

Datorita acestor masuri, deficitul bugetar nu va atinge decat 3,4% dn PIB in 2008, Pentru 2009, va deveni 2,5%, potrivit premierului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri