Lumea se va confrunta cu scaderi ale ofertei de petrol mai devreme decat fusese anticipat, in contextul in care producatorii reduc investitiile din cauza crizei financiare, a spus miercuri Aleksei Miller, presedintele celei mai mari companii de gaze naturale din lume, Gazprom, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Oficialul a promis ca Gazprom va acoperi cererea de gaze naturale in 2009 si a adaugat ca gigantul rus ar putea deveni partener cu grupul german BASF, in dezvoltarea unor proiecte de rafinare de gaze naturale in estul Siberiei.

Declaratiile au fost facute dupa inaugurarea proiectului de la Acimgaz, la sud de Cercul Arctic, unde Gazprom si divizia Wintershall a BASF intentioneaza sa produca 1 miliard de metri cubi de gaze naturale in 2009.

"Avem planuri ample privind rafinarea gazelor naturale si referitoare la proiecte petrochimice in estul Siberiei", a spus Miller. "Aceasta va deveni directia principala a cooperarii noastre", a precizat seful Gazprom.

Rusia detine cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si este al doilea exportator de petrol, dupa Arabia Saudita. Productia de petrol, cu toate acestea, stagneaza dupa zece ani de crestere, in contextul in care firmele se confrunta cu costuri mari in dezvoltarea unor zacaminte situate la distante geografice mari, unde este greu de ajuns.

"Firmele petroliere incep sa isi micsoreze investitiile in productie din cauza crizei financiare", a spus Miller. Gazprom detine, de asemenea, a cincea companie petroliera din Rusia, Gazprom Neft.

"Toate acestea inseamna ca oferta de petrol de pe piata va scadea mult mai devreme decat fusese estimat", a explicat Miller.

Rusia vrea sa majoreze productia de petrol la 500-509 milioane tone pana in 2010, de la 491,5 milioane tone anul trecut, dar productia din acest an ar putea scadea usor.

Ca sa indeplineasca obiectivul, marii producatori petrolieri Rosneft, Lukoil si TNK-BP au cerut mai multe facilitati fiscale, ca sa incurajeze investitiile in estul Siberiei si in regiunea Arctica.


Siberia de Est va deveni, totodata, o zona principala de productie de gaze naturale. Miller a spus ca Gazprom, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, are planuri ample ce vizeaza crearea unui sistem unic de productie si de transport in regiune.

"Am prezentat acest plan specialistilor de la BASF si am inceput un dialog serios cu privire la conlucrare", a mai spus seful Gazprom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri