Banca Centrala Europeana (BCE) a coborat dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, la 2,50% pe an, pentru prima data de la infiintarea sa, cele mai ample decizii de politica monetara de pana acum nedepasind o jumatate de punct procentual, relateaza Reuters.
La sedinta de politica monetara a consiliului guverantorilor, organizata de data aceasta la Bruxelles, s-a decis coborarea dobanzii cheie de la 3,25% la 2,50% pe an, in conformitate cu asteptarile pietei, anunta NewsIn.

Analistii chestionati de AFP estimau ca Banca Centrala Europeana (BCE) va cobori din nou dobanda cheie in contextul recesiunii din zona euro si temperarii inflatiei, relaxarea politicii monetare a BCE putand fi mult mai ampla decat de obicei, din cauza gravitatii crizei.

Intrebarea care se punea nu era daca la sedinta BCE va fi luata o decizie de scadere a dobanzii cheie, ci daca reprezentantii institutiei vor avea curajul necesar sa coboare dobanda de politica monetara cu trei sferturi de punct procentual.

In cei zece ani de existenta, institutia cu sediul la Frankfurt nu a coborat niciodata dobanda cheie cu mai mult de 0,5 puncte procentuale.

BCE a micsorat, de asemenea, cu trei sferturi de punct procentual si rata dobanzii pentru facilitatea de credit si pe cea a dobanzii pentru facilitatea de depozit.

Deciziile de politica monetara vor intra in vigoare din 10 decembrie.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, va tine o conferinta de presa in care va prezenta motivatia deciziei de politica monetara si estimarile analistilor institutiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri