Majoritatea analistilor anticipeaza ca Banca Centrala Europeana, sub coordonarea lui Mario Draghi, va reduce joi pentru prima data dobanda de politica monetara la 0,75% si rata depozitelor la zero, insa masurile vor avea un efect limitat asupra economiei, potrivit unei analize Bloomberg, scrie Mediafax.
Consiliul Guvernator al BCE se va reuni la Frankfurt, unde va cobori dobanda cheie de la 1% la 0,75%, un nou minim in istoria institutiei, si va taia dobanda depozitelor la zero, potrivit economistilor contactati de Bloomberg.

Unii analisti avertizeaza insa ca masurile vor avea un efect nesemnificativ in sprijinul economiei zonei euro, care se apropie de recesiune, si ar putea incuraja speculatiile cu caracter negativ privind strategia viitoare a BCE, dupa ce banca isi va fi epuizat instrumentele conventionale de politica monetara.

"Este o miscare indrazneata, care va duce BCE pe drumuri neumblate. Cu un somaj in crestere si putine semne de revenire a economiei, sunt necesare remedii monetare puternice. Dar sa fim sinceri, o reducere a dobanzii nu va pune capat recesiunii de una singura, este nevoie de mult mai mult pentru asta", comenteaza pentru Bloomberg Julian Callow, economist-sef pe Europa la Barclays Capital.

Economia zonei euro a stagnat in primul trimestru al acestui an, evitand la limita recesiunea, dupa o contractie de 0,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut. Doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut reprezinta recesiune tehnica.

Criza datoriilor de stat a fortat deja cinci state euro sa solicite finantare externa, respectiv Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Cipru, iar tensiunile din zona euro pun la incercare cresterea economica mondiala, spre nemultumirea partenerilor comerciali de pe continent, din Americi si din Asia.

Reducerea dobanzilor BCE are sanse reduse sa stimuleze semnificativ cererea interna de pe continent, insa va impinge in jos costurile de finantare ale bancilor aflate in dificultate si ar putea contribui la sporul de incredere generat pe piete de deciziile de la summit-ul UE de saptamana trecuta, care vizeaza consolidarea proiectelor anticriza si primii pasi spre o integrare financiara si economica mai profunda in eurozona.

"Scaderea dobanzii cheie va avea un efect foarte, foarte limitat asupra inflatiei si activitatii economice. Te-ai putea intreba de ce se mai obosesc, dar este incorect sa descalifici reducerile de dobanda. Au un efect important, ca semnal, iar pietele vor asigurari ca se iau masuri", potrivit lui Jens Sondergaard, economist la Nomura International, Londra.

Liderii europeni au decis, la summit-ul de saptamana trecuta, sa deschida calea spre recapitalizarea directa a bancilor aflate in dificultate de la fondurile de criza ale zonei euro, dupa ce Comisia Europeana va fi infiintat o institutie unica de supraveghere bancara. Totodata, UE a renuntat, spre multumirea investitorilor, la statutul preferential al imprumutului catre Spania, destinat recapitalizarii bancilor, care ar fi avut prioritate la rambursare.

Bursele si moneda euro s-au apreciat dupa deciziile de la Bruxelles, iar costurile de finantare ale Spaniei si Italiei au scazut substantial de la nivelurile de alerta inregistrate in ultimele luni.

Criza din Europa a determinat marile banci centrale ale lumii sa ia masuri de protejare a economiei. Banca Angliei a anuntat in luna iunie ca va activa o facilitate de finantare in lire sterline pentru a ajuta bancile, iar economistii anticipeaza ca va anunta joi extinderea masurilor de stimulare a economiei prin majorarea cu 50 miliarde lire a fondului de achizitii de obligatiuni, la 375 miliarde lire.

Rezerva Federala a anuntat in iunie ca va extinde un program de stimulare a economiei pentru extinderea maturitatii activelor din bilantul bancii centrale, miscare care va reduce dobanzile pe termen lung pe pietele finaciare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri