Bombardier, cu activitati si pe piata din Romania, a inregistrat afaceri de 4,6 miliarde dolari in trimestrul III al anului fiscal 2008-2009, in crestere cu 8% fata de perioada similara a anului fiscal anterior, a anuntat compania.
Cifra de afaceri consolidata a totalizat 4,6 miliarde dolari in al treilea trimestru, incheiat la 31 octombrie 2008, comparabil cu 4,2 miliarde dolari in aceeasi perioada a anului trecut. De asemene, venitul operational Bombardier Inc. dinaintea deducerii dobanzilor si taxelor (EBIT) a atins suma de 315 milioane dolari, comparativ cu 201 milioane dolari din anul fiscal anterior, rezultand intr-o crestere de 96,5%, fata de aceeasi perioada a anului 2007.

Pentru perioada de noua luni, incheiata pe 31 octombrie 2008, veniturile consolidate au atins 14,3 miliarde dolari, in crestere de la 12,2 miliarde dolari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

In ceea ce priveste incasarile Bombardier Transportation acestea au atins 2,3 miliarde dolari in perioada de trei luni incheiata la 31 octombrie 2008, comparativ cu 1,9 miliarde dolari din aceeasi perioada a anului precedent, ceea ce inseamna o crestere de 401 milioane dolari. Potrivit companiei, aceasta crestere este datorata in principal cresterii activitatii diviziei de transporturi feroviare in segmentul de trenuri regionale, in principal in Europa de Vest (Franta, Olanda si Germania – segmentul locomotivelor din Germania) si in segementul de locomotive in Europa si America de Nord.

Totodata, incasarile de la Bombardier Aerospace au ajuns la 2,3 miliarde dolari, iar venitul operational inaintea deducerii dobanzilor si taxelor (EBIT) a crescut cu 199 milioane de dolari. Registrul de comenzi al Bombardier Aerospace a crescut la 26 de miliarde dolari la 31 octombrie 2008, comparativ cu 22,7 de miliarde in 31 ianuarie 2008, reflectand un nivel solid de crestere de 15%, datorat, in principal, aeronavelor de afaceri. Pentru al treilea sfert, incheiat la 31 octombrie 2008, Bombardier Aerospace a livrat 80 de avioane (57 de avioane de afaceri, 22 din avioane comerciale, si un avion amfibiu).

In Romania, Bombardier Transportation a vandut pana in prezent trenuri de metrou precum si echipamente de semnalizare si control pentru magistrala 2 si este in curs de livrare a echipamentelor de semnalizare pentru magistralele 1 si 3 in valoare de 300 de milioane de euro, au anuntat in noiembrie reprezentantii companiei.

In ceea ce priveste potentialul pietei de vagoane de metrou bucurestene, acesta se ridica la 300-400 de unitati, in urmatorii 5-10 ani, in functie de terminarea extensiilor.

De asemenea, Bombardier Transportation intentioneaza sa participe la licitatia pentru 50-100 de rame electrice ce se presupune a fi realizata de catre CFR dar si de vanzarea de locomotive TRAXX catre CFR Marfa si operatorii privati.


Bombardier mai este interesat de piata de tramvaie al carei potential este evaluat la 150-200 considerand necesarul pentru Bucuresti, Timisoara, Arad si Iasi.

De asemenea, compania intentioneaza sa semneze, pana la finele anului, un acord cu unul din producatorii autohtoni pentru dezvoltarea unor proiecte de material rulant in Romania, a declarat in octombrie vicepresedintele pe Europa de Sud Est si Romania, Jean Berge. Oficialul Bombardier a subliniat la acea data ca exista un potential puternic in Romania si spera sa livreze in urmatorii cinci-zece ani, in Bucuresti, Timisoara, Arad si Iasi intre 200-300 de tramvaie.

Bombardier a livrat din 2000 pana in prima parte a anului curent un numar de 264 vagoane de metrou in valoare de aproape 400 milioane euro, inclusiv contractele de semnalizari pentru magistralele 1, 2 si 3. Asamblarea trenurilor de metrou a fost realizata la fabrica din Craiova impreuna cu partenerul roman Eletroputere.

Trenurile produse de compania Bombardier transporta in prezent peste 650.000 de pasageri zilnic, pe cele trei magistrale bucurestene.

Sediul global al Bombardier Transportation este localizat la Berlin, Germania, iar compania desfasoara activitati in peste 60 de tari. Compania a livrat un numar total de peste 100.000 de vehicule in toata lumea. Grupul ofera cel mai extins portofoliu de produse si este recunoscut drept liderul global al sectorului feroviar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri