Inflatia din Spania s-a temperat in decembrie la cel mai mic nivel din ultimul deceniu, de 1,5%, in contextul in care incetinirea masiva a economiei a coincis cu o ieftinire a alimentelor si marfurilor, sugerand ca presiunile asupra preturilor din zona euro s-au diminuat.
Inflatia din Spania a fost cu mult sub estimarea medie facuta de analisti in cadrul unui sondaj Reuters, potrivit estimarilor preliminare publicate luni de institutul national de statistica. Analistii prevedeau pentru decembrie o inflatie de 1,9%, in coborare fata de 2,4% in luna noiembrie, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Inflatia Spaniei a urmat aceeasi tendinta ca si in Germania, ce a afisat o crestere a preturilor sub asteptari in luna decembrie.

Italia va publica tot luni nivelul armonizat al inflatiei, in timp ce datele cu privire la zona euro vor fi publicate marti. Multi economisti estimeaza ca scaderea preturilor in regiune va determina Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca dobanda cheie.

"Cred ca BCE va continua sa reduca dobanda cheie, pana la 1%", a declarat economistul din cadrul BNP Paribas, Luigi Speranza.

Vicepresedintele BCE, Lucas Papademos, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca ar putea fi necesare alte reduceri ale dobanzii cheie pentru a apara economia zonei euro, insa a subliniat ca fenomenul de deflatie va fi tinut sub control.

"Inflatia nu va fi lasata sa coboare semnificativ sub nivelul de 2% pentru o perioada lunga de timp, pe termen mediu, ceea ce nu se prevede, pe baza prezentei analize", a spus acesta.

Previziunile indica pentru zona euro o inflatie de 1,8% in decembrie, fata de 2,1% in noiembrie. Potrivit ultimelor estimari ale BCE, in 2008, inflatia anuala va fi cuprinsa intre 3,4% si 3,6%. BCE anuntase pentru 2008 o tinta a inflatiei de maximum 2%, potrivit Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri