Presedintele companiei italiene energetice Eni, Paolo Scaroni, caruia premierul rus i-a propus joi sa formeze un consortiu international care sa cumpere gazul tehnic pe care il cere Ucraina, a estimat ca ar trebui achizitionat un volum de gaz care sa ajunga pentru 75 de zile, relateaza AFP.
Implicarea unor companii din domeniul gazului intr-un consortiu european care va furniza gaz Ucrainei pentru a ajuta la reluarea tranzitului gazului rusesc catre Europa va incepe vineri, a anuntat directorul executiv al societatii italiene Eni SpA, Paolo Scaroni, citat de Reuters.

Acest consortiu va furniza gazul necesar pentru a reporni si a mentine in functiune gazoductele si statiile de pompare din Ucraina pe durata cat Rusia si Ucraina negociaza acordul pentru reluarea livrarilor si pentru drepturile de tranzit, a explicat Scaroni. In felul acesta, consortiul va permite ca reluarea livrarilor de gaz catre Europa sa inceapa imediat, urmand sa se discute ulterior despre problema platii pentru gazul pe care il va livra pana ce Ucraina si Rusia vor ajunge la un acord, potrivit NewsIn.

Scaroni a mai spus ca Eni, in calitatea sa de cel mai mare operator de gaz si cel mai mare beneficiar al gazoductului ucrainean, va incerca sa implice si alti jucaori de pe piata europeana a gazului care folosesc sistemul de tranzit ucrainean.

Consortiul va include E.ON, Gaz de France Suez si o companie austriaca, astfel ca vor fi furnizati in total 1.500 de milioane de metri cubi de gaz care apoi vor fi returnati consortiului, tot in volume de gaz, cand disputa se va rezolva.

Scaroni sustine ca Italia nu va avea probleme cu gazul in aceasta iarna decat in cazul unor temperaturi foarte scazute si al intreruperii si altor surse de gaz.

Potrivit AFP, Rusia a propus joi "partenerilor sai europeni" sa formeze "un consortiu international" pentru a furniza ucrainenilor gazul tehnic de care au nevoie pentru a asigura tranzitul gazului rusesc catre Europa.

"Propunem principalilor nostri parteneri europeni sa partajeze riscul tranzitului, sa organizeze un consortiu international, care ar achizitiona de la Gazprom volumul de gaz necesar partenerilor ucraineni si l-ar trimite imediat Ucrainei pentru a pune la punct tranzitul gazului rusesc catre Europa", a declarat premierul Vladimir Putin. El a facut aceasta propunere cu ocazia unei intrevederi la resedinta sa de la Novo Ogarevo, din apropiere de Moscova, cu presedintele companiei italiene Eni, Paolo Scaroni, potrivit agentiei Interfax. "Sa impartim riscul si sa incepem livrararea acestui gaz", a adaugat Putin.

La randul sau, presedintele rus Dmitri Medvedev ii sugerase omologului ucrainean, Viktor Iuscenko, crearea unui asemenea "consortiu international al tarilor europene" care ar furniza gazul tehnic pe care Kievul il cere Moscovei, ca sa permita pomparea gazului rusesc in reteaua ucraineana de gazoducte.

"M-am intalnit cu presedintele (sic!) Putin, care mi-a cerut sa formam un consortiu cu alte societati europene pentru a folosi gazoductul ce traverseaza Ucraina prin care gazul rusesc este livrat Europei", a declarat Paolo Scaroni la Moscova. "Scopul acestui consortiu va fi de a plati in avans gazul tehnic care permite gazoductului si statiilor de pompare sa functioneze, pentru a permite reluarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa, in asteptarea unui acord intre Moscova si Kiev", a precizat Scaroni. "Vom cumpara acest gaz pentru ca Ucraina sa nu faca acest efort" financiar, a explicat el.

"Vom prezenta partenerilor aceasta propunere in urmatoarele ore", a mai spus Scaroni, exprimandu-si speranta ca vineri se va ajunge la un acord pentru formarea consortiului.

"Cu totul, prognozam ca ar trebui sa cumparam gaz pentru 75 de zile, ceea ce inseamna 1,5 miliarde de metri cubi de gaz", a spus Scaroni. "Aceasta criza este dramatica pentru Europa de Sud si deci fiecare ipoteza, fiecare solutie este binevenita", a adaugat seful Eni.

Rusia a intrerupt aprovizionarea Ucrainei cu gaz la 1 ianuarie si apoi a acuzat Kievul sa sustrage din hidrocarburile destinate europenilor, prin urmare, Moscova a sistat la 7 ianuarie toate livrarile de gaz catre clientii europeni, pentru a pune capat "acestui furt".

Dupa noua zile fara gaz rusesc, mai multe tari din Europa Centrala si din Balcani se apropie de epuizarea rezervelor, in timp ce conflictul ruso-ucrainean ramane in impas in plina iarna.

Noi negocieri pe tema gazului vor avea loc sambata la Moscova intre premierul Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Iulia Timosenko. La randul sau, Ucraina a anuntat joi seara ca pregateste un summit pentru vineri, la Kiev, la care vor participa sase presedinti din Europa de Est, printre care liderii polonez si lituanian.

UE si-a declarat disponibilitatea de a acorda asistenta in conflictul ruso-ucrainean, dar ezita sa participe la o reuniune la cel mai inalt nivel pe tema disputei dintre cele doua state.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri