Criza financiara nu trebuie sa fie o scuza pentru o refugiere in protectionism, ci trebuie sa fie considerata mai degraba ca \'nasterea dificila\' a unei noi ordini mondiale, a avertizat luni premierul britanic Gordon Brown, relateaza AFP.
Intr-un discurs sustinut in fata jurnalistilor, premierul britanic a cerut statelor sa evite "improvizatiile pesimistilor" si sa "faca ajustarile necesare pentru un viitor mai bun si pentru stabilirea de noi reguli pentru o noua ordine mondiala".

Statisticile economice de la sfarsitul saptamanii trecute au confirmat ca Marea Britanie este in recesiune. In zilele anterioare, guvernul a dezvaluit un nou set de masuri menite sa injecteze credit in economie, scrie NewsIn.

Premierul britanic, care gazduieste in 2 aprilie la Londra o reuniune a G20, considera ca este necesar sa se ajunga la o riposta la scara mondiala, care sa permita reluarea cresterii economice si evitarea caderii intr-un "protectionism financiar" care ar avea consecinte dramatice asupra economiei.

Brown a estimat ca actuala criza pune omenirea in fata unei alegeri: "Am putea fi tentati sa permitem ca aceasta criza sa fie un semnal al inceputului restrangerii globalizarii".

"Asa cum vor unii, am putea sa ne inchidem pietele - pentru capitaluri, pentru serviciile financiare, pentru comert si pentru mana de lucru - si sa reducem, astfel, riscurile globalizarii. Insa aceasta ar limita cresterea mondiala, ne-ar priva de beneficiile comertului mondial si ar impinge in saracie milioane de oameni", a declarat premierul.

"Sau am putea considera aceste amenintari si provocari cu care ne confruntam in prezent ca niste contractii dureroase ale nasterii unei noi ordini mondiale, iar sarcina noastra este aceea de a permite o tranzitie spre o noua ordine internationala, in beneficiul unei societati mondiale in expansiune", a subliniat Gordon Brown.

Reuniunea de la Londra a tarilor membre ale grupului informal G20 va fi consacrata crizei financiare, iar premierul Brown a avut deja intalniri cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele Statelor Unite, Barack Obama, in vederea pregatirii reuniunii.
De asemenea, Gordon Brown urmeaza sa aiba o reuniune cu premierul chinez Wen Jiabao, cu cel sud-coreean Han Seung-Soo si cu cel japonez Taro Aso. Premierul britanic urmeaza sa aiba o intalnire saptamana aceasta si cu seful Bancii Mondiale, Robert Zoellick, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Reprezentantii cancelariei premierului britanic au anuntat ca Brown vrea sa gaseasca impreuna cu omologii sai "calea cea mai buna pentru conlucrare la nivel international, pentru reforma sistemului financiar, pentru cresterea economica si pentru crearea de locuri de munca in sectoare noi precum cel legat de mediul inconjurator".

Grupul informal G20 regrupeaza tarile membre ale G7 - grupul celor mai dezvoltate sapte state ale lumii (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia) - si Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia, Turcia si Uniunea Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri