Pretul petrolului a urcat la 43 dolari/baril, dupa ce Emiratele Arabe Unite au anuntat scaderi ample ale cantitatii de titei furnizate Asiei in aprilie, ceea ce ar putea fi un semnal ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va reduce si mai mult productia in martie, scrie Reuters.
Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC), principalul furnizor de titei din Emiratele Arabe Unite, a anuntat ca in aprilie le va vinde clientilor mai putin petrol Murban - principala sa marfa -, cat si alte trei tipuri de petrol.

Miscarea reprezinta o surpriza pentru traderi, care se asteptau ca Emiratele Arabe Unite sa mentina neschimbata oferta pentru aprilie.

Contractele la termen pentru petrol cu livrare in aprilie de pe piata americana s-au scumpit cu 60 de centi, la 43,10 dolari/baril, dupa o scumpire cu 2,54 dolari de miercuri. Petrolul Brent din Marea Nordului tranzactionat pe piata londoneza s-a scumpit cu 50 de centi, la 44,79 dolari/baril.

Edward Meir, analist la compania new-yorkeza MF Global, a spus ca jucatorii de pe piata se asteapta la noi scaderi ale plafonului de productie a OPEC.

"Pretul petrolului brut ar putea sa urce usor de la nivelul actual, pe masura ce ne apropiem de reuniunea OPEC, in cadrul careia participantii ar putea decide o noua micsorare a productiei", a spus Meir.

Miscarea companiei din Abu Dhabi ar putea preceda o hotarare in acest sens a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, la reuniunea din martie de la Viena.

Stirile publicate saptamana aceasta au indicat un acord solid intre membrii OPEC in ceea ce priveste diminuarile de productie, pentru a stavili ieftinirea petrolului.

OPEC a promis ca va scadea plafonul productiei cartelului cu 4,2 milioane de barili/zi de la nivelul din septembrie 2008, iar sondajele arata ca membrii acestuia au implementat aproape toate aceste decizii.

Pretul petrolului a coborat semnificativ de la nivelurile record de peste 140 dolari/baril din vara trecuta, in contextul crizei economice mondiale care a taiat drastic cererea de titei de pe piete si mai ales din Statele Unite, principalul consumator de energie al lumii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri