Bulgaria va primi a cincizecea parte din fondurile prevazute de pachetul european pentru energie, adica 105 milioane de euro, a anuntat premierul Serghei Stanisev dupa summitul european de la Bruxelles, 10 milioane de euro fiind destinati interconectarii retelei sale de gaz cu aceea romaneasca.
Premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia Uniunii, a anuntat oficial vineri, dupa Consiliul European de primavara, ca blocul va aloca cinci miliarde de euro pentru proiecte de securitate energetica, inovatie si noi tehnologii.

Potrivit lui Stanisev, citat de Sofia News Agency, Bulgaria va primi 105 milioane de euro din aceste fonduri, in afara de cele destinate gazoductului Nabucco, la care participa si tara sa. Astfel, Bulgaria va primi 45 de milioane de euro pentru conectarea retelei sale de distributie de gaz cu cea a Greciei, 10 milioane pentru conectarea cu cea a Romaniei si o parte dintr-un fond de 80 de milioane de euro destinat inversarii tranzitului de gaz, fond la care vor participa 12 tari membre. In plus, Bulgaria va primi 30 de milioane de euro pentru a construi infrastructura necesara accesului la internet si 12 milioane pentru inovatii in sectorul agricol, anunta NewsIn.

"Vreau sa subliniez ca noi consideram aceasta lista de proiecte ca pe un inceput. Am subliniat clar ca UE trebuie sa demonstreze dupa criza din ianuarie si intreruperea gazului rusesc, ca acesta este doar primul pas important prin care UE va garanta independenta, pregatirea si flexibilitatea statelor membre in situatii de criza. Una dintre aceste masuri este proiectul pentru inversarea tranzitului de gaz, care va permite statelor membre sa se ajute reciproc in caz de urgenta", a spus Stanisev la Bruxelles.

El a subliniat ca Bulgaria se asteapta sa primeasca fonduri in plus pentru construirea gazoductului Nabucco, proiect caruia i s-au alocat 200 de milioane de euro din fonduri europene.
Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov isi exprimase nemultumirea fata de un proiect initial de repartizare a fondurilor, care ar fi acordat tarii sale doar 10 milioane de euro din pachetul de cinci miliarde.

Bulgaria a fost una dintre tarile europene cele mai afectate de criza gazului dintre Rusia si Ucraina de la inceputul anului, pentru ca depinde de gazul rusesc in proportie de aproape 90% si nu avea infrastructura necesara pentru a primi gaz de la statele membre vecine, asa cum au primit de exemplu Slovacia si Serbia de la Ungaria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri