Liderii statelor din G20 se vor reuni la Londra pentru un summit de o zi destinat sa marcheze un punct decisiv impotriva crizei economice mondiale, chiar daca ambitia de a gasi un raspuns comun risca sa se loveasca de divergentele dintre prioritatile americane si cele europene.
Pentru a contracara o recesiune a carei amploare si durata raman necunoscute, americanii privilegiaza un numar cat mai mare de masuri de relansare economica. Acesta va fi mesajul transmis de noul presedinte Barack Obama, care va participa pentru prima oara la un summit G20 si va face primii sai pasi in Europa in calitate de sef de stat.

De cealalta parte, europenii sunt ingrijorati de cresterea deficitelor lor. Astfel, inainte sa inceapa noi eforturi, acestia vor sa vada rezultatul injectarii miilor de miliarde de dolari de in banci si economia mondiala.

Pentru a nu supara pe nimeni, G20 va aminti in primul rand angajamentele luate si va face promisiunea de a face mai mult, daca va fi nevoie. Insa o serie de manifestatii prevazute la Londra risca sa strice fotografia de grup, destinata sa calmeze cercurile financiare si omul de rand.

Dupa un mars care a reunit 35.000 de persoane, la care au luat parte si militanti pentru pastrarea locurilor de munca, dar si militanti pentru mediu, cei mai radicali si mai imprevizibili manifestanti sunt asteptati miercuri si joi. Pentru a preveni eventualele incidente, au fost pusi in alerta 2.500 de politisti.

[Ramaneti online pe publicatia Wall-Street.ro, prin intermediul careia veti afla ce se intampla in Londra, cu ocazia celei mai importante reuniuni mondiale organizata de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.]

Summitul va avea loc in apropiere de City, cartierul financiar al Londrei, ceea ce a determinat institutiile financiare sa le recomande angajatilor sa circule fara cravata si chiar sa nu mearga deloc joi la serviciu. Finantistii sunt considerati in general vinovati de izbucnirea crizei economice mondiale, care a inceput in 2007 pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, in Statele Unite.

Reuniunea de la Londra, la care vor participa tari ce insumeaza 90% din Produsul Intern Brut mondial - statele G8, Uniunea Europeana si marile state emergente, printre care India, China si Brazilia - se va desfasura intr-un context mai dificil decat cel din timpul summitului anterior consacrat crizei, care a avut loc la 15 noiembrie 2008 la Washington. Fondul Monetar International (FMI), care prevedea atunci o crestere economica la nivel mondial de 2,2% in 2009, spune ca recesiunea va duce la scaderea PIB-ului international cu 1%.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, este de parere ca exista un consens in legatura cu "o reluare moderata a cresterii" incepand din 2010, insa altii sunt mai ingrijorati, in special pentru tarile sarace care nu sunt reprezentate la G20. La randul sau, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat ca se teme de o "criza politica mondiala" daca G20 nu va ajunge la un acord privind o strategie.

Pe langa problematica relansarii economice, summitul va incerca sa ajunga la un compromis cu privire la reglementarea si supervizarea sectorului financiar. Pe termen lung, niciun actor din sectorul financiar, nici macar fondurile speculative sau agentiile de rating, nu vor putea scapa de reglementare. La initiativa Frantei si Germaniei, un loc in aceasta discutie va fi rezervat paradisurilor fiscale. Amenintarea unei "liste negre" a determinat mai multe tari, printre care Luxemburgul, Austria, Belgia si Elvetia sa isi flexibilizeze regulile in ceea ce priveste secretul bancar.

Pe de alta parte, G20 va promite dublarea resurselor FMI, care vor ajunge astfel la 500 de miliarde de dolari.
Foarte dependente de exporturile lor, statele emergente care pun criza pe seama "comportamentului irational" al bancherilor "albi cu ochi albastri", asa cum a spus presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, vor cere fara indoiala lumii sa nu cedeze protectionismului. Acest comportament, frecvent in perioadele in care rata somajului creste, a parut ca tenteaza Franta, China si Statele Unite.

Summit G20 din 2 aprilie de la Londra va reprezenta numai o etapa. Premierul britanic Gordon Brown a subliniat ca "hotararea de a coopera" in cadrul G20 constituie deja "un succes". La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a avertizat ca temele summitului sunt atat de ample, incat va fi nevoie "cu siguranta o noua intalnire".
O reuniune de toamna ar putea avea loc in Japonia sau la New York, concomitent cu Adunarea Generala a Natiunilor Unite din luna septembrie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri