Majoritatea noilor state membre ale Uniunii Europene trebuie sa adopte reforme dureroase pentru a respecta programul de adoptare a monedei unice, avand in vedere ca unele dintre tarile respective au inregistrat in ultimul an intarzieri in respectarea anumitor criterii esentiale, releva agentia de rating Fitch, citata de Reuters.

Cele 10 state admise in Uniune in luna mai anul trecut spera sa adopte moneda unica la sfarsitul actualului deceniu, dar pentru atingerea acestui obiectiv vor trebui respectate criteriile de la Maastricht referitoare la inflatie, balanta fiscala si finantele publice.

Potrivit agentiei Fitch, tendinta existenta in noile state membre nu este, totusi, incurajatoare: "In unele privinte, in ultimele 12 luni a avut loc un fenoment de deconvergenta. Majoritatea statelor indeplinisera, in prima parte a anului 2005, mai putine criterii ale Tratatului de la Maastricht decat la jumatatea anului trecut".

De asemenea, obiectivele legate de inflatie sunt mult mai dificil de indeplinit decat s-a estimat initial. Astfel, acest criteriu a fost respectat, in perioada 2004-2005, numai de catre un stat, Republica Ceha, fata de sase state in urma cu un an. La evolutia nefavorabila a inflatiei au contribuit intr-o mare masura preturile mari ale petrolului si derivatilor lui. In perspectiva, Estonia, Lituania si Slovenia ar putea intra in zona euro in 2007, in pofida riscurilor inflationiste, iar Cipru si Malta, in 2008, cu conditia consolidarii fiscale. Letonia, insa, ar putea adera in 2009, cu o intarziere de un an. Aceste ultime sase state fac deja parte din mecanismul european al ratelor de schimb (ERM-2), in cadrul caruia monedele nationale fluctueaza cu o marja de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu moneda euro. Fitch mai atrage atentia ca cel mai departe de perspectivele intrarii in zona euro stau statele mai mari din Europa Centrala.

Deficitul bugetar, cel mai spinos criteriu

"Criteriul privind deficitul bugetar pare sa fie cel mai dificil de indeplinit de catre economiile mari din Europa Centrala", subliniaza raportul Fitch, care arata ca este nevoie de intarirea fiscalitatii si de reforme fundamentale in domeniul cheltuielilor sociale.

In Polonia, unde luna aceasta vor avea loc alegeri generale, Parlamentul a aprobat unele proiecte controversate, cum ar fi cel privind pensiile angajatilor din sectorul minier, care, in opinia analistilor, ar putea sa devina, in urmatorii ani, o povara asupra finantelor publice si sa complice adoptarea monedei euro.

In Ungaria si Republica Ceha, alegerile generale urmeaza sa aiba loc abia anul viitor.

Potrivit Fitch, Polonia si Republica Ceha ar putea adopta euro in 2010, in timp ce performantele fiscale slabe ale Ungariei ar putea sa conduca la amanarea procesului pentru 2011 sau chiar mai mult.
Raportul agentiei amintite arata ca Ungaria nu indeplineste nici un criteriu de la Maastricht, deficitul bugetar putand depasi tinta guvernamentala de 4,7%, pentru a ajunge la 5,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri