Membrul consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), Athanasios Orphanides, a avertizat ca banca ar putea continua actiunile de reducere a dobanzii cheie si in lunile viitoare, pentru scaderea riscului unei deflatii in zona euro.
"Daca inflatia ameninta sa ramana semnificativ sub 2% pentru o perioada indelungata, atunci alte masuri suplimentare de relaxare a politici monetare ar urma sa fie luate, pentru evitarea acestei situatii. Riscul unei deflatii a crescut in ultimele luni", a declarat Athanasios Orphanides, care este si presedintele bancii centrale din Cipru, citat de NewsIn.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a indicat ca banca centrala va reduce dobanda cheie de la nivelul actual de 1,25% si va anunta luna viitoare masuri suplimentare care nu fac parte din cele standard, pentru temperarea celei mai severe recesiunii din ultimii 60 de ani.

Luna aceasta, BCE a redus dobanda cheie cu un sfert de punct procentual, sub estimarile economistilor, si a amanat o decizie in ceea ce priveste noi masuri de sprijin economic.

Punctul de vedere al lui Orphanides "este in conformitate cu realitatea", a declarat un economist din cadrul bancii BNP Paribas din Londra. "Ne asteptam la o continua slabiciune a economiei si inflatie negativa, ceea ce ar determina o alta relaxare a politicii monetare a BCE, inainte de sfarsitul anului. Tinta noastra pentru cel mai scazut nivel al dobanzii este de 0,25%", a mai spus economistul.

Banca centrala americana, Federal Reserve, Bank of England si banca centrala a Japoniei au deja rata dobanzii coborata pana aproape de zero si injecteaza bani in economie prin cumpararea de datorii guvernamentale si ale corporatiilor. Orphanides, un fost economist in cadrul Federal Reserve, vrea ca BCE sa aiba o politica monetara mai expansiva.

La inceputul lunii aprilie, Trichet declarase ca revenirea economiei mondiale ar trebui sa se produca in cursul anului 2010, dupa un 2009 in care vor fi inregistrate rezultate foarte negative.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri