Autoritatile de supraveghere din Statele Unite vor publica rezultatele testelor de stres aplicate celor mai mari 19 banci ale tarii abia joi, dupa ce unele institutii de credit, inclusiv Citigroup si Bank of America, au avut obiectii la solicitarea guvernului de a-si majora semnificativ capitalul.
Potrivit Bloomberg, intarzierea publicarii testelor de stres a urmat unei dezbateri interne in cadrul autoritatilor de reglementare din SUA in legatura cu modalitatea cea mai adecvata de a prezenta pietelor situatia celor mai mari banci americane, informatiile de acest tip fiind in mod normal rezervate inspectorilor bancari.

Detaliile testelor de stres i-ar putea ajuta pe investitori sa inteleaga care banci sunt in situatie mai buna si care au o situatie rea. Bancile din ultima categorie vor trebui sa recurga la ajutor guvernamental pentru a se salva, deoarece investitorii privati le vor evita, scrie NewsIn.

Potrivit editiei electronice a Financial Times, Citi, una din cele mai mari victime ale crizei financiare, ce a fost deja ajutata de trei ori de stat, ar fi primit de la autoritati solicitarea de a-si majora capitalul cu peste 5 miliarde dolari, in timp ce Bank of America ar putea fi nevoita sa converteasca actiuni preferentiale ale guvernului in valoare de 45 miliarde dolari in actiuni obisnuite.

Celalalt mare cotidian financiar anglo-saxon, The Wall Street Journal, a relatat, citand surse avizate, ca Citigroup ar putea avea nevoie de o majorare de capital de pana la 10 miliarde dolari, in cazul extrem rezultat in urma testului de stres.

Testele de stres vor evalua pierderile posibile ale fiecarei banci pe anumite categorii de active, in conditiile unui scenariu economic extrem.
Sambata, analistul Paul Miller, de la FBR Capital Markets Corp, a declarat, citat de Bloomberg, ca autoritatile de reglementare din SUA ar putea obliga 14 din cele mai mari 19 banci ale tarii sa isi majoreze capitalul, in urma testelor de stres.

Miller, fost inspector bancar, a precizat ca estimarea sa se bazeaza pe supozitia ca autoritatile de reglementare vor cere bancilor sa mentina indicatorul capitalului tangibil (tangible common equity - TCE), o masura conservatoare a capitalului, la cel putin 4% din activele ponderate in functie de risc in urmatorii doi ani, pentru a face fata pierderilor in cazul in care recesiunea se adanceste.

TCE se calculeaza scazand din capitalul de baza activele intangibile, precum fondul de comert, si valoarea actiunilor preferentiale.
Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a precizat anterior ca testele de stres se vor concentra pe indicatorul TCE.

Testele ar urma sa fie publicate joi, 7 mai, dupa inchiderea pietelor americane, in loc de luni, 4 mai, a declarat un oficial guvernamental, citat de Bloomberg.

"Cand incepi sa vorbesti de 4% din activele ponderate in functie de risc pe baza testelor de stres timp de doi ani, celor mai multe banci li se va cere sa-si majoreze capitalul", a spus Miller. "Cred ca va fi vorba de 14 (banci)", a adaugat el, fara a numi bancile in cauza.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri