Seful departamentului de previziuni economice al administratiei Obama a spus ca rata somajului la nivel national va continua, cel mai probabil, sa urce pana in 2010, chiar daca economia va reincepe sa creasca anul acesta, scrie New York Times.
Intr-un interviu acordat postului de televiziune C-SPAN, Christina Romer, presedintele grupului consilierilor pe probleme economice de la Casa Alba, a spus ca se asteapta ca ecomomia Statelor Unite sa reinceapa sa creasca in al patrulea trimestru din 2009. Presedintele bancii centrale americane, Ben S. Bernanke, a anuntat saptamana trecuta o perspectiva similara asupra economiei.

"Din pacate, estimarile destul de realiste" indica o rata a somajului de 9,5%, este de parere Romer, care a adaugat ca rata de crestere a PIB-ului din 2010 ar putea atinge 3%, potrivit NewsIn.

Robert Reich, consilier in timpul campaniei presedintelui Barack Obama, a adaugat ca rata cresterii PIB-ul ar trebui sa atinga aproximativ 4,5% pentru scaderea numarului somerilor.

Romer mai este de parere ca revenirea economiei va fi condusa de investitiile in sectoare precum energia regenerabila si nu se va baza pe cresterea cheltuielilor consumatorilor.

Bernanke a spus saptamana trecuta ca economia americana ar trebui sa isi revina pana la finalul acestui an si a avertizat ca aceasta redresare va fi graduala, iar somajul risca sa ramana ridicat o anumita perioada.

Pietele financiare raman, totusi, sub o "tensiune considerabila", iar o eventuala noua cadere a acestora ar putea anula cresterea economiei, a avertizat Bernanke, in fata comisiei economice a Congresului.

Potrivit presedintelui Fed, "firmele ar putea sa fie prudente in a angaja", astfel ca "rata somajului ar putea, in consecinta, sa ramana ridicata pentru o anumita perioada, chiar si dupa revenirea economiei".

Estimarile sefului Fed vin in contextul in care economia Statelor Unite s-a comprimat in primul trimestru intr-un ritm mai alert fata de asteptari, ca urmare a scaderii abrupte a exporturilor si a stocurilor companiilor.

Produsul intern brut a scazut cu o rata anuala de 6,1%, dupa o scadere cu 6,3% in trimestrul al patrulea. Investitiile companiilor au scazut cu un nivel record de 37,9% in primul trimestru, iar investitiile din sectorul rezidential au coborat cu 38%, marcand cel mai mare declin din 1980.

Departamentul Comertului a aratat ca pachetul de stimuli al guvernului, de 787 miliarde dolari, aprobat in februarie, a avut un impact nesemnificativ asupra economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri