Fondul Monetar International (FMI) considera ca si in Europa ar trebui facute 'teste de stres' pentru banci, dupa modelul celor efectuate in Statele Unite, a declarat Marek Belka, director al departamentului pentru Europa al Fondului, relateaza AFP.
Testele ar trebui facute de catre autoritatile nationale de supraveghere din fiecare tara europeana, a precizat Belka, la o conferinta de presa sustinuta cu ocazia prezentarii unui raport cu privire la perspectivele economice din Europa, anunta NewsIn.

Potrivit raportului, activitatea va reincepe in Europa in al doilea semestru din 2010, cu conditia ca puterile publice sa ia "masuri noi" mai ales pentru sustinerea sectorului financiar si dezghetarea pietei de credit.

"Problemele economice grave din Europa ar putea sa se termine in al doilea semestru din 2010 si ar putea fi urmate de o redresare progresiva, dar va fi necesara concretizarea unor noi eforturi, mai ales in sectorul financiar, pentru amorsarea situatiei", atrage atentia raportul Fondului.

Pentru intreg continentul european, FMI prevede o comprimare cu 4,2% a produsului intern brut (PIB) in 2009 si una cu 0,1% in 2010.

Rezultatele testelor de stres din SUA au tras o linie intre bancile cu o situatie financiara mai buna si cele care se confrunta cu probleme, indicand sumele de care acestea au nevoie pentru a-si stabiliza finantele.

Testele, organizate de banca centrala americana, Federal Reserve, au aratat ca 10 banci au nevoie de capital suplimentar pentru a face fata unor viitoare pierderi, daca recesiunea se va inrautati. Bank of America are nevoie de 33,9 miliarde dolari, in timp ce Citigroup are nevoie de 5,5 miliarde dolari.

De asemenea, Wells Fargo trebuie sa stranga 13,7 miliarde dolari, iar GMAC 11,5 miliarde dolari. Administratia Obama spera ca bancile sa umple aceste goluri din surse private, desi seful Fed, Ben Bernanke, a spus ca guvernul este pregatit sa ia masuri, daca va fi nevoie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri