Slovenia trebuie sa realizeze teste de stres pentru sistemul bancar si sa se pregateasca pentru a injecta lichiditate in bancile sale subcapitalizate, pentru a le ajuta sa faca fata crizei mondiale a creditelor, a anuntat FMI, relateaza Reuters.
In raportul sau anual asupra economiei Sloveniei, boardul Fondului Monetar International (FMI) a mentionat ca sectorul bancar al tarii a fost "relativ rezistent" pana acum, dar a avertizat ca a devenit mai vulnerabil, conform NewsIn.

"Trebuie sa continue eforturile pentru a asigura ca bancile au destule fonduri in cazul unei alte restrangeri a creditului la nivel international, mai ales pentru maturitati mai mari", a precizat FMI.

"Trebuie realizate teste de stres actualizate, inclusiv la nivel european, in mod coordonat, iar autoritatile trebuie sa fie pregatite sa injecteze bani publici in bancile subcapitalizate. Aceste masuri trebuie insotite de restructurarea activelor neperformante si a operatiunilor in cazul bancilor afectate", mai considera oficialii FMI.

FMI a prognozat ca economia Sloveniei se va comprima cu 2,7% in acest an si va reveni la o crestere de 1,4% in 2010. Rata somajului va ajunge probabil la 6,2%, de la 4,4% in 2008, pentru a scadea la 6,1% in 2010, mai prognozeaza Fondul. "Slovenia, o economie mica si deschisa, este grav afectata de criza", spune FMI.

Fondul apreciaza intentiile guvernului sloven, care a anuntat ca stimulentele economice acordate sunt temporare si sunt bine definite, astfel incat sa protejeze cele mai vulnerabile categorii sociale. Fondul a incurajat Slovenia sa isi mentina investitiile in infrastructura si sa evite cresteri salariale in sectorul public.

"Directorii au sugerat ca, pe masura ce economia isi revine, politica fiscala ar trebui sa devina mai prudenta, im concordanta cu Pactul de Stabilitate si Crestere al UE", precizeaza FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri