Principalul forum economic prin care Rusia se prezinta in fata investitorilor internationali a fost dominat de o persoana care nici macar nu a fost prezenta: primul ministru Vladimir Putin (foto), arata o analiza Reuters, citata de NewsIn.
Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a rostit principalul discurs din cadrul Forumului Economic International de la Sankt Petersburg, insa participatii s-au straduit mai tarziu sa isi aminteasca principalele idei ale discursului, in contextul in care nu continea multe informatii de actualitate si a fost intrerupt pentru o scurta perioada de timp din cauza unor probleme tehnice.

In schimb, investitorii au vorbit despre premierul Vladimir Putin, care a calatorit cu o zi inainte de deschiderea forumului intr-un oras grav lovit de criza, aflat la 270 kilometri de Sankt Petersburg, pentru a vizita muncitorii unei fabrici, ce nu si-au mai primit salariile, si pentru a-i umili public pe patronii ce nu le-au acordat ajutoare.
Putin, in rolul "omului de actiune", ce multumeste publicul rus, a fost aclamat de muncitorii din Pikalyovo, pentru ca a promis sa porneasca din nou activitatea fabricilor.

Acesta i-a comparat pe cei trei patroni ai uzinei, printre care si miliardarul Oleg Deripaska, odata cel mai bogat om din Rusia, cu gandacii. Apoi a aruncat un pix pe masa si i-a ordonat lui Deripaska sa incheie un contract cu furnizorii de materii prime.

Intre timp, Medvedev a repetat in cadrul forumului propunerile facute anul trecut, de a utiliza rubla ca moneda de rezerva si de a transforma Moscova intr-un centru financiar international. Acesta a adaugat dorinta de a dezvolta clasa de mijloc din Rusia.

"A fost o demonstratie foarte clara a adevaratei conduceri a Rusiei", a declarat un diplomat. "Medvedev este cu capul in nori si Putin controleaza evenimentele".

In contextul configuratiei politice neobisnuite din Rusia, unde Medvedev si Putin conduc statul in "tandem", observatorii urmaresc indeaproape semnalele cu privire la directia politicii si la politicianul cu cea mai mare influenta.

Putin nu a fost prezent la Forum. Explicatia oficiala a absentei a fost faptul ca Forumul economic international era un eveniment ce il privea mai mult pe presedinte decat pe primul ministru. Cu toate acestea, mana dreapta a premierului, Igor Sechin, a detinut a doua pozitie dupa Medvedev in cadrul Forumului.

Sechin, considerat adesea de ambasadori ca fiind liderul fractiunii guvernamentale ce sustine nationalismul si interventia statului, a rostit un discurs cheie in fata directorilor din industria petroliera, sustinand ideea unei reformari a pietelor petroliere la nivel mondial.

Anul trecut, prim vice-premierul Igor Suvalov a fost vedeta forumului, promitandu-le investitorilor straini ca Moscova le va respecta dreptul la proprietate si va reduce implicarea statului in economie.

In acest an, Suvalov nu a facut prezentari ample. "Suvalov a facut multe promisiuni anul trecut", a declarat o sursa guvernamentala. "Stia ca, daca va reveni cu un discurs in acest an, investitorii il vor intreba ce s-a intamplat".

Rusia a suferit o serie de lovituri de imagine in fata investitorilor straini, fapt ce a facut ca bursele rusesti sa fie evaluate cu mult sub cele din China, India sau Brazilia. Degradarea imaginii a inceput odata cu atacurile formulate vara trecuta de Rusia la adresa companiei de minerit Mechel, si cu agresivitatea fatisa fata de compania petroliera TNK-BP.

Imaginea a continuat sa se inrautateasca dupa razboiul dintre Rusia si Georgia, si a atins punctul critic in momentul in care bursa ruseasca s-a prabusit cu peste 80%. Bursa a revenit intre timp, pe fondul scumpirii petrolului.

Desi oamenii de afaceri sunt reticenti in privinta lui Sechin, acesta a avut grija sa se prezinte in fata investitorilor din cadrul Forumului cu o atitudine prietenoasa. Aceasta pare a fi o parte a eforturilor facute de Sechin pentru a-si curata imaginea, de cand a devenit cel mai puternic adjunct al lui Putin in cadrul guvernului.
Foarte ambitios, si con
siderat de unii un posibil candidat pentru functia de premier, Sechin incerca in prezent sa se distanteze de imaginea de fost ofiter al serviciilor secrete.

Intrebat de Reuters care este mesajul catre investitori, acesta a raspuns: "Ii iubim, in respectam si suntem gata sa lucram inpreuna". Acesta a sfatuit investitorii sa ramana aproape de Rusia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri