Primul ministru rus Vladimir Putin a cerut bancilor de stat sa sustina economia cu credite noi totalizand 16 miliarde dolari, intr-o perioada in care al doilea creditor din Rusia este afectat de triplarea creditelor neperformante.
Rusia se confrunta cu prima sa recesiune din ultimul deceniu, pietele financiare externe fiind aproape blocate iar sectorul bancar rus este sub o presiune sporita pentru a sustine economia, informeaza NewsIn.

Putin a cerut sefilor principalelor banci rusesti "sa nu isi programeze concedii in timpul verii" pana cand nu va fi rezolvata problema finantarii economiei reale.

"Cer asta sefilor de banci in care statul detine participatii - Sberbank, VTB, Gazprombank, Rosselkohzbank, VEB - in primul rand", a declarat Putin cu ocazia unei reuniuni guvernamentale la care participau si responsabilii bancari.

"Portofoliul de credite din 2009 trebuie sporit cu nu mai putin de 150 miliarde ruble in iulie, cu alte 150 miliarde ruble pana la 1 septembrie, iar pana la 1 octombrie suma totala a majorarilor trebuie sa se ridice la 400-500 miliarde ruble (12,9-16,1 miliarde dolari)", a declarat Putin.

Comentariile primului ministru rus vin intr-o perioada in care VTB, a doua banca din Rusia, a anuntat ca proportia creditelor neperformante din portofoliul propriu s-a triplat de la inceputul anului, la 6%, iar provizioanele pentru acest tip de datorii vor forta compania sa declare pierderi pentru intreg anul 2009.

"Absenta unei pierderi in 2009 este putin probabila", a declarat directorul executiv al VTB, Andrei Kostin. "Realizam profit insa din cauza provizioanelor, acest profit este sters", a adaugat acesta.

Principalul rival al VTB, Sberbank, a declarat de asemenea ca va majora provizioanele, insa pentru intreg anul 2009 va anunta profit.

Banca centrala rusa se asteapta ca nivelul creditelor neperformante sa nu se ridice peste 10%-12%, insa anumiti bancheri si analisti cred ca cifra reala ar putea fi dubla.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri