Bancile afectate de criza ce vor sa obtina aprobarea autoritatilor de reglementare din Uniunea Europeana pentru a primi ajutoare de stat ar putea fi nevoite sa vanda o parte din active si sa isi limiteze piata si expansiunea geografica, potrivit schitei unui document UE.
Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, ce trebuie sa supravegheze corectitudinea afacerilor in cele 27 de state ale Uniunii Europene, urmeaza sa isi prezinte planul pe 23 iulie. Regulile propuse vor fi in vigoare pana la sfarsitul lui 2010, anunta Reuters, citat de NewsIn.

"Bancile care beneficiaza de ajutoare de stat ar putea fi nevoite sa desprinda subsidiare sau branse, portofolii de clienti sau centre de afaceri", arata documentul obtinut de Reuters. Creditorii vor avea la dispozitie pana la 5 ani sa se restranga.

"Restructurarea presupune o retragere din activitatile care vor inregistra in continuare pierderi pe termen mediu", precizeaza documentul.

Luna trecuta, Kroes a spus ca bancile britanice Royal Bank of Scotland si Lloyds, ce au beneficiat de ajutoare de stat, ar putea fi constranse sa desprinda o mare parte din active, pentru a respecta regulile antitrust ale Uniunii Europene.

Comisia Europeana a aprobat planurile de restructurare ale bancilor germane Commerzbank si WestLB, ce includeau aproape injumatatirea bilanturilor contabile.

Comisia trebuie sa evalueze peste 70 de pachete de ajutor acordate bancilor din regiune, alti creditori urmand sa prezinte in curand planurile de restructurare.

Documentul precizeaza ca executivul european ar putea limita extinderea bancilor in anumite sectoare de afaceri sau regiuni geografice, pentru achizitii fiind necesara aprobarea din partea autoritatilor de reglementare.

"In situatii exceptionale, achizitiile ar putea fi aprobate de Comisie, cand fac parte dintr-un proces de consolidare necesar redarii stabilitatii financiare sau asigurarii concurentei eficiente", precizeaza documentul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri