Bulgaria isi mentine angajamentul fata de gazoductul South Stream, dar nu a decis inca daca va renunta sau nu la proiectul construirii unei centrale nucleare la Belene, a declarat ministrul Economiei si Energiei.
Noul guvern de centru-dreapta, investit in functie saptamana trecuta, a anuntat ca va revizui angajamentele tarii in principalele proiecte energetice, deoarece acestea ar putea deteriora si mai mult situatia bugetara a tarii, afectata de criza economica globala si de scaderea veniturilor. Traicio Traikov, care a fost investit in functie dupa ce partidul centru-dreapta GERB a castigat alegerile din luna iulie, a declarat ca Sofia trebuie sa reevalueze construirea centralei de 2.000 de megawati, al carei cost este estimat la peste sase miliarde de euro.

Traikov, in varsta de 39 de ani, fost director executiv la filiala bulgara a companiei austriece de utilitati EVN, a declarat ca fostul cobinet socialist a cheltuit deja 400 de milioane de euro pentru proiectul Belene, fara sa aiba o viziune asupra finantarilor si beneficiilor economice.

"Acum trebuie sa gasim raspunsuri daca Bulgaria are nevoie de o astfel de capacitate, cat va costa energia produsa pentru a face proiectul profitabil si daca exista o piata pentru energie la acest pret", a explicat el.

Sofia, care detine 51% din proiect, a contractat compania rusa Atomstroiexport sa construiasca doua reactoare de cate 1.000 de megawati fiecare. Restul de 49% din centrala este detinut de societatea germana RWE. Finantarea nu a fost structurata inca.

Traikov a declarat ca el si premierul Boiko Borisov se vor intalni cu oficiali din RWE in cursul acestei saptamani, pentru a discuta despre acest proiect. Deputatii GERB au sugerat deja ca Bulgaria trebuie sa gaseasca investitori privati pentru pachetul majoritar sau sa abandoneze centrala. Noul guvern a anuntat ca Sofia nu isi poate permite sa ceara imprumuturi, in conditiile in care este supusa la presiuni sa reduca cheltuielile publice pentru a evita un deficit.

Insa criza nu va obliga tara sa isi reconsidere participarea la proiectul rus South Stream, care va alimenta cu gaz Europa de Sud-Est. Bulgaria a semnat un acord larg cu Rusia in acest dosar, dar exista in continuare divergente privind ruta si proprietatea conductei pe teritoriul sau.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri