Cea mai dificila perioada a crizei economice a trecut pentru Europa Centrala si de Est, si, desi riscurile asupra tarilor din regiune persista, injectiile de capital de la Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana au redus pericolul unei prabusiri economice, relateaza Reuters.
Dupa starea de panica din Europa emergenta, ce a inceput anul trecut, investitorii trec acum din postura de evitare a pierderilor in postura de a alege activele cu cele mai bune performante.

Pericolele insa raman. Analistii sustin ca o depreciere a monedei Letoniei sau o tendinta de vanzare in pietele emergente, determinata de o corectie a pietelor americane in al patrulea trimestru, ar putea duce la o noua depreciere a actiunilor si valutelor, relateaza NewsIn.

Mai mult, in contextul cresterii somajului si al adancirii deficitelor bugetare, economiile din regiune nu sunt estimate sa revina prea curand la cresterile de peste 6% inregistrate inainte de criza.

Insa, dupa injectarea a zeci de miliarde euro in regiune, de catre FMI si Uniunea Europeana, precum si dupa facilitatile de lichiditate extinse de bancile centrale, riscurile intrarii mai multor state in faliment si pericolele prabusirii sistemelor bancare au trecut, sustine Matthias Siller, din cadrul Barings Asset Management.

"Scenariul intrarii statelor din Europa emergenta in incapacitate de plata si intr-o criza de lichiditate a trecut. FMI este acolo si injecteaza bani, iar, daca va fi nevoie de alte 5 miliarde dolari, se vor oferi alte 5 miliarde dolari", a spus Siller.

Dupa vanzarea masiva generata de panica in Europa Centrala si de Est, a urmat o tendinta de crestere, care a inceput in pietele dezvoltate si s-a extins in martie in pietele emergente, sustin analistii.

De atunci, zlotul si forintul s-au apreciat cu 19%, iar coroana ceheasca a avansat cu 15%.

Putini analisti estimeaza ca industria, pilonul multor economii emergente din regiune, isi va reveni inainte ca bancile occidentale sa paseze injectiile de lichiditate primite de la bancile centrale catre companii si inainte ca nivelul cheltuielilor de consum sa creasca in jumatatea mai bogata a Uniunii Europene.

Aceste lucruri nu s-a intamplat inca, insa injectiile de lichiditate si accesul la obligatiuni guvernamentale au permis bancilor cu operatiuni in Europa de Est sa evite pericolele provocate de expunerile la tari ca Ucraina, Ungaria si Romania, care au primit ajutoare de la FMI si UE pentru a evita o prabusire economica.

Alte programe, precum primele de casare din Germania, au ajutat la temperarea unei scaderi de peste 20% a productiei, declin estimat la inceputul acestui an. Cea mai mare parte a regiunii este asteptata sa revina pe crestere anul viitor, probabil chiar in prima jumatate.

Investitorii incep acum sa caute noi pozitii in care sa poata beneficia de activele cu cele mai bune performante, iar indicii bursieri au inregistrat o revenire puternica.

Daca ne gandim la situatia de acum sase luni, foarte putine persoane se atingeau de Europa de Est. Increderea a revenit, foarte clar, a declarat Simon Quijano Evans, economist in cadrul Cheuvreux.

"Nu se mai pune intrebarea daca regiunea se va prabusi, ci care segment va evolua mai bine", a adaugat acesta.

Insa riscurile raman. Letonia, Romania si Ungaria mai au de purtat discutii dificile cu FMI, pentru primirea urmatoarelor transe din pachetele de ajutor.

Statele care au reusit sa evite ajutoarele inregistreaza deficite bugetare ce depasesc de doua sau chiar de trei ori estimarile anterioare, ceea ce ar putea duce la reduceri masive ale cheltuielilor in jurul anului 2011, afectand cresterea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri