Japonia, tara care nu detine resurse naturale, dar poseda o tehnologie de varf, si-a propus sa construiasca o centrala solara spatiala care sa emita energie pe pamant prin fascicule laser sau microunde, iar grupul Mitsubishi Heavy Industries va fi printre realizatorii acestui proiect.
Statul japonez a desemnat pe 1 septembrie firmele si organizatiile care vor trebui sa dezvolte acest dispozitiv futurist, dar care este considerat esential de autoritatile japoneze. Printre acestea se numara Mitsubishi Heavy Industries si Institutul de cercetare pentru dispozitive spatiale nelocuibile, organizatie care reuneste 17 societati, printre care Mitsubishi Electric, NEC, Fujitsu si Sharp, transmite AFP, citeaza NewsIn.

Obiectivul urmarit de Japonia este sa plaseze pana in 2030 un dispozitiv echipat cu numeroase panouri solare pe orbita geostationara, la 36.000 km de pamant. Aceste celule fotovoltaice vor converti energia razelor solare in electricitate si vor avea o capacitate anuala de 5 pana la 10 ori mai mare decat daca ar fi instalata pe o suprafata identica de pe sol.

Curentul electric va fi, la randul sau, transformat in flux energetic transmis prin fascicule laser sau microunde pana pe Terra, unde va fi captat de o antena parabolica gigantica creata special care-l va retransforma in energie.

"Deoarece este vorba de o forma de energie curata si inepuizabila, credem ca acest sistem va putea contribui la rezolvarea problemelor generate de energia insuficienta si de incalzirea climatica a Pamantului, din cauza emisiilor de gaze cu efect de sera. In spatiu exista din plin lumina solara", au precizat cercetatorii de la Mitsubishi Heavy Industries (MHI), un grup specializat in tehnici aerospatiale.

Acest proiect stiintific si industrial ambitios condus de agentia spatiala japoneza Jaxa pare iesit din cartile de science-fiction, insa Japonia il are in vedere din 1998. Circa 130 de cercetatori, iar numarul lor ar putea creste, impartiti in mai multe grupuri de lucru, participa la acest proiect, al carei tinta finala consta in obtinerea de energie electrica la costuri care sa nu fie prohibitive comparativ cu alte energii.

Cercetatorii si-au fixat ca obiectiv dezvoltarea unui sistem definitiv de 1.000 MW, care sa permita un pret de 8 yeni (0,06 euro) pe kWh, la acelasi nivel ca productia solara obtinuta pe pamant spre 2030 si de circa 6 ori mai putin decat pretul actual.

Desi tariful este atractiv, va fi nevoie de un efort de convingere a populatiei, deoarece ideea obtinerii de energie prin laser si microunde creeaza temeri, potrivit unui studiu realizat de Jaxa pe 1.000 de persoane in 2004.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri