FMI a semnat cu Guvernul de la Chisinau un Memorandum de finantare pentru urmatorii trei ani, prin care institutia internationala ofera un sprijin de 590 milioane dolari in conditii calificate de premierul Vlad Filat drept "acceptabile si rationale".
Premierul Vlad Filat a anuntat ca negocierile cu FMI au fost unele de succes. Semnarea Memorandumului cu FMI deblocheaza posibilitatile importante de creditare din partea altor parteneri occidentali ai Republicii Moldova, printre care Banca Mondiala, Comisia Europeana si Guvernul SUA, prin programul Provocarile Mileniului.

Reprezentantul FMI, Nikolay Guerguiev, a declarat ca pe langa sumele prevazute in Memorandum, care urmeaza inca sa fie aprobate de Consiliul de directori ai FMI in ianuarie 2010, Guvernul moldovean poate accesa imediat 180 milioane de dolari, puse la dispozitie de FMI prin drepturi speciale de tragere, conform NewsIn.

Potrivit lui Vlad Filat, jumatate din suma prevazuta in Memorandum - 295 de milioane de dolari - va fi destinata acoperirii deficitului bugetar, iar celalata jumatate pentru completarea rezervelor valutare ale Bancii Nationale a Moldovei.

Conditiile puse de FMI au fost calificate de premierul moldovean drept acceptabile si rationale. Acestea tin de majorarea accizelor la bezina, tutun, cosmetice si automobile de lux, iar in sfera sociala nu au fost puse conditii care sa prejudicieze situatia cetatenilor. Pensiile si salariile nu vor fi reduse, compensatiile si platile sociale vor creste chiar in 2010 cu 40 la suta, iar salariile profesorilor vor creste cu 24 la suta de la 1 septembrie, a spus Filat.

"Am avut negocieri cu FMI intr-un context specific, pentru ca R.Moldova a fost afectata de criza mondiala, dar si de incapacitatea fostei guvernari de a gestiona efectele recesiunii. PIB-ul a scazut enorm, deficitul bugetar este mare, cheltuielile bugetare au fost majorate, iar veniturile au scazut. Acordul este unul favorabil Republicii Moldova, misiunea FMI a avut totala intelegere pentru situatia in care se afla noul guvern de la Chisinau. Incepand cu acest moment, pentru Republica Moldova este deschisa o cu totul alta perspectiva – toti partenerii occidentali au posibilitatea de a veni cu ajutor pentru Republica Moldova”, a subliniat premierul Vlad Filat.

„Acceptul principal in noul Memorandum se pune pe oprirea degradarii si redresarea ulterioara a sistemului fiscal-bugetar in regim de urgenta, ca pompierii. FMI este gata si in continuare sa acorde suport Republicii Moldova si sa sustina efortul noului guvern de a reforma economia si a lansa o crestere economica rapida, actiuni care vor imbunatati conditiile de trai ale populatiei”, a declarat reprezentantul FMI, Nikolay Guerguiev.

FMI a sistat relatiile sale cu Republica Moldova in primavara acestui an, dupa ce guvernul comunist condus de Zinaida Greceanii a refuzat sa negocieze si sa semneze un memorandum cu Fondul. Dupa preluarea puterii, noua coalitie democrat-liberala de la Chisinau a constatat o situatie bugetara extrem de proasta si un deficit record pentru Republica Moldova.
Sustinerea din partea organismelor financiare internationale si a partenerilor occidentali era privita drept unica sansa de a evita un colaps economic in Republica Moldova.

Aflat la Bucuresti saptamana trecuta, vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, declara ca administratia de la Washington "ajuta acum la stabilizarea economica a R. Moldova", pe care spera "sa o vada cat mai repede in structurile euroatlantice". La randul sau, presedintele Traian Basescu a facut un apel, in convorbirile avute cu oaspetele american, pentru acordarea de sprijin politic si economic Republicii Moldova.

La sfarsitul lunii septembrie, ambasadorul american la Chisinau, Asif Chaudhry, a anuntat ca Statele Unite vor acorda Republicii Moldova un credit nerambursabil de 262 de milioane de dolari. Chaudhry a mentionat atunci ca sprijinul oferit prin Provocarile Mileniului este unul acordat intregii populatii a Republicii Moldova si s-a aratat convins ca noua guvernare de la Chisinau este capabila sa promoveze reformele democratice necesare continuarii unei cooperari fructuoase cu SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri