Perspectiva reducerii productiei OPEC scumpeste titeiul pana la 45,80 dolari pe baril. Performantele slabe ale actiunilor si inflatia mare din SUA transforma metalul pretios intr-o alternativa rentabila
Pretul petrolului a crescut pana aproape de cel mai inalt nivel din ultimele doua saptamani pe fondul temerilor potrivit carora OPEC (organizatia tarilor exportatoare de petrol) - care furnizeaza peste o treime din productia mondiala de titei - va continua sa reduca productia asa cum a promis luna trecuta, in conditiile in care vremea continua sa fie destul de calda pentru aceasta perioada a anului, transmite Bloomberg.

Venezuela, cel de-al cincilea mare exportator al lumii, sustine scaderea productiei in cazul in care temperaturile ridicate vor duce la cresterea stocurilor, a declarat oficialul venezuelan Ivan Orellana. Vremea mai calda decat de obicei, din Statele Unite, ar putea duce la cresterea rezervelor, generand scaderea preturilor, a mai spus Orellana."Chiar daca, in prezent, analistii estimeaza ca temperaturile se vor mentine la un nivel ridicat pentru urmatoarele saptamani, propunerea OPEC de reducere a productiei va mentine preturile la cote inalte", a apreciat Fred Lackman, operator independent din Toronto, Canada.

Preturile ar putea avansa, in continuare, pe fondul temerilor legate de actele de sabotaj din industria irakiana, inaintea alegerilor de la 30 ianuarie, a mai estimat Lackman.

Petrolul brut pentru livrare in februarie a castigat 37 de centi pe baril (0,8 la suta) pana la 45,80 dolari, la bursa din New York.

Cel mai mare pret consemnat de la 21 decembrie si pana in prezent a fost de 46,10 dolari pe baril si a fost inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute. Temperaturile mai mari decat cele obisnuite din nord-estul Statelor Unite, unde se consuma 80 la suta din combustibilul pentru incalzire din intreaga tara, ar putea duce la scaderea cererii.

La 10 decembrie, membrii OPEC s-au angajat sa reduca productia cu un milion de barili de petrol pe zi, incepand de la 1 ianuarie. Cartelul se va reuni la 30 ianuarie, la Viena, pentru a discuta eventuale noi reduceri ale cotelor de productie.Productia OPEC a scazut, in decembrie, cu 0,7 la suta, cea mai mare reducere avand loc in Arabia Saudita. "Cartelul OPEC pare hotarat sa mentina preturile actuale", a declarat Daniel Hynes, analist in cadrul Australia & New Zealand Banking Group, din Melbourne. "Acest lucru va exercita o presiune asupra preturilor", a mai spus Hynes. De la 10 decembrie si pana in prezent, pretul petrolului a crescut cu aproape 12 la suta.
Intr-o singura zi, preturile au castigat cinci procente (la sase ianuarie), dupa ce ministrul petrolului din Qatar a declarat ca pietele mondiale se confrunta cu o supraoferta de 1,5 milioane de barili pe zi si ca OPEC va fi nevoita sa reduca, in continuare, productia.

"Prefer sa astept pana cand preturile vor scadea sub 40 de dolari" inainte de a reduce productia, a afirmat, saptamana trecuta, Bijan Namdar Zanganeh, ministrul petrolului din Iran. Iran este cel de-al doilea mare producator OPEC, dupa Arabia Saudita.
Operatorii bursieri si analistii chestionati de Bloomberg sunt de parere ca, saptamana aceasta, pretul petrolului va scadea. 21 din cei 50 de economisti chestionati sustin ca preturile vor scadea in conditiile in care temperaturile ridicate vor genera o scadere a cererii de combustibil pentru incalzire, in Statele Unite.

Analistii mizeaza pe scumpirea aurului

Cotatia aurului ar putea creste, pentru prima saptamana din ultimele patru, pe fondul speculatiilor potrivit carora cresterea economica rapida din Statele Unite va alimenta inflatia si va reduce valoarea actiunilor si titlurilor de stat din SUA, impulsionand cererea de aur, arata un sondaj Bloomberg.
28 din cei 40 de operatori bursieri, investitori si analisti chestionati au declarat ca cea mai buna decizie de investitii este cumpararea de aur, cotatia metalului pretios scazand cu 5,3 la suta in ultimele doua saptamani.

Zece din cei chestionati au sfatuit in sensul vanzarii de aur, in timp ce doi dintre economisti s-au abtinut de la astfel de previziuni.

Anul trecut, pretul aurului a crescut cu 5,4 la suta, in parte pe fondul speculatiilor potrivit carora costurile ridicate ale combustibilului vor alimenta inflatia. In 1980, cand preturile au crescut cu 12,5 la suta fata de anul precedent, cotatiile futures ale aurului au avansat pana la 873 de dolari pe uncie.

"Aurul va beneficia de pe urma inflatiei", este de parere Stuart Flerlage, manager in cadrul societatii de investitii Brownstone Advisors LLC, din New York. Cotatiile futures ale aurului, pentru luna februarie, au crescut, la bursa din New York, cu 70 de centi (0,2 la suta) pana la 420,30 dolari pe uncie. Saptamana trecuta, contractele futures au scazut cu 18,90 dolari pana la nivelul de 419,50 dolari. Aceasta a fost a doua scadere saptamanala consecutiva. La data de 7 ianuarie, cotatia aurului a atins cel mai scazut nivel din octombrie si pana in prezent, respectiv 417,10 dolari pe uncie.La inceputul lunii decembrie, aurul atinsese cea mai mare valoare din ultimii 16 ani, respectiv 458,70 de dolari pe uncie, in conditiile in care deprecierea dolarului in raport cu euro si scaderea costurilor energiei au transformat din metalul pretios intr-o alternativa de investitii, in defavoarea actiunilor si titlurilor de stat din SUA. De la inceputul lunii decembrie si pana in prezent, aurul a pierdut 8,6 procente in timp ce dolarul s-a redresat in raport cu moneda europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri