Slovenia a semnat cu Rusia un acord de participare la proiectul ruso-italian de gazoduct South Stream, in cursul unei intalniri intre premierii celor doua state, in Novo-Ogarevo, relateaza AFP.
Documentul a fost semnat de ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, si omologul sau sloven, Matej Lahovnik, alaturi de premierii Vladimir Putin si Borut Pahor.

Acum, "am semnat un acord cu toti partenerii europeni indispensabili proiectului South Stream", a constatat cu bucurie Putin, la incheierea unei intrevederi cu omologul sau sloven, Borut Pahor, care a avut loc la periferia Moscovei, arata NewsIn.

Dupa Bulgaria, Serbia, Ungaria si Grecia, Slovenia este a cincea tara europeana care participa la South Stream, un proiect a carui demarare oficiala este prevazuta in 2013, conducta urmand sa aiba o capacitate ce ar putea atinge 63 de miliarde de metri cubi pe an.

"South Stream devine un proiect energetic european important", a subliniat Putin, in conditiile in care patru dintre cei cinci parteneri europeni sunt membri UE, iar doi dintre ei, Bulgaria si Ungaria, participa si la Nabucco.

Proiect al monopolului rus Gazprom si al companiei italiene Eni, South Stream urmeaza sa transporte gaz din Rusia in Europa trecand prin Marea Neagra si ocolind Ucraina, tara aflata frecvent in conflict cu Rusia pe tema gazelor.

Dupa semnarea acordului, Gazprom si grupul energetic sloven Geoplin plinovodi vor crea o companie mixta care va realiza un studiu de fezabilitate privind traseul South Stream in Slovenia si ulterior se va ocupa de constructia si exploatarea gazoductului.

Moscova isi tese astfel panza sa de gazoducte in Europa, unde a avansat si cu proiectul Nord Stream, gazoductul destinat sa lege Rusia de Germania trecand pe sub Marea Baltica prin teritoriul rus, german, finlandez, suedez si danez.

Dupa ce Danemarca si-a dat acordul la 20 octombrie, Suedia si Finlanda au acceptat la randul lor, la 5 noiembrie, ca Nord Stream sa treaca prin apele lor teritoriale, deschizand astfel calea pentru acest proiect destinat sa aprovizioneze Europa cu gaz.

In paralel, South Stream este considerat un concurent pentru proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si destinat sa aduca gaz de la Marea Caspica ocolind Rusia, pentru a diminua dependenta europeana de gazul rus.

La inceputul anului, europenii au suportat o lunga intrerupere a livrarilor ruse de gaz, in plina iarna, din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina, aceasta din urma importanta tara de tranzit.

De fapt, semnand acest acord cu Slovenia, Moscova pare sa inscrie puncte in fata Nabucco, proiectul european dand impresia ca bate pasul pe loc, considera AFP. Potrivit lui Valeri Nesterov, analist la Troika Dialog, proiectul South Stream este "mai avantajos si mai rentabil" atat pentru Europa, cat si pentru Rusia, in masura in care "Gazprom se ocupa de majoritatea obligatiilor financiare". In plus, "nu poate exista o independenta fata de Rusia, pentru ca ea este vecina Europei. Europa are nevoie de gaz (...), iar Rusia are un mare interes de a-si stabiliza exporturile de gaz si de a le spori", adauga Nesterov.

Potrivit RIA Novosti, la inceputul lunii octombrie seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, declara ca o ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul proiectului South Stream.

"Colegii nostri romani si-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom. In etapa actuala nu este vorba de instalarea gazoductului de tranzit pe teritoriul sau, ci de posibilitatea constructiei unei ramificatii de gazoduct spre Romania", a spus seful Gazprom. Miller a subliniat ca in prezent "Romania nu este o tara prin care va trece gazoductul South Stream", reamintind ca proiectul prevede ca gazoductul va tranzita Bulgaria, Serbia si Ungaria. De asemenea, el a adaugat ca si Croatia, Slovenia si Austria si-au exprimat interesul fata de participarea la proiectul gazoductului South Stream.

Atat reprezentantii rusi, cat si autoritatile romane subliniaza insa ca Romania nu a fost invitata oficial sa se alature South Stream. Bucurestiul sustine ca prioritatea sa ramane proiectul Nabucco.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri