Consumul mondial de electricitate va scadea in 2009 pentru prima oara dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, din cauza cererii industriale slabe, arata un raport intocmit de institutul Capgemini, citat de AFP.
Capgemini estimeaza ca productia mondiala de electricitate va scadea cu 3,5% in acest an, in timp ce consumul de gaze naturale va inregistra un declin de 3%.

"In primul trimestru din 2009, consumul de electricitate al principalelor tari europene a scazut cu 5%, iar consumul de gaze naturale a scazut cu 9% comparativ cu primul trimestru din 2008", arata raportul, care explica scaderea prin impactul crizei economice si prin reducerea activitatii industriale, scrie NewsIn.

In Franta, cunsumul de electricitate a scazut cu 2,6% in primele noua luni ala anului, potrivit datelor ajustate la variatiile sezoniere, potrivit retelei de transport de electricitate.

Scaderea consumului a inceput sa afecteze marii furnizori de energie din Europa.

"Acestia sunt mult mai grav afectati de criza economica decat estimam in urma cu un an: consumul scade, tarifele scad si au facut achizitii costisitoare, ce au diminuat semnificativ capitalul", a declarat Colette Lewiner, coordonatorul studiului.

Marile grupuri energetice se confrunta cu cresterea datoriilor si cu scaderea rentabilitatii. Datoria grupului francez EDF s-a dublat intr-un an si jumatate si a atins 36,8 miliarde euro la finalul lui iunie 2009.

Pentru a face fata crizei financiare, marile companii energetice si-au redus investitiile in mijloacele de productie, ceea ce nu reprezinta o veste buna pentru siguranta aprovizionarii.

Investitiile in energie regenerabila au scazut cu 14% in Europa, in al doilea semestru din 2008, punand capat unei cresteri anuale de circa 56% in ultimii cinci ani.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) prevede o scadere a investitiilor in "energie verde" la nivel mondial de circa 38% in 2009.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri