Fondul Monetar International (FMI) analizeaza ideea unei taxe pe tranzactiile financiare ale bancilor, pe modelul taxei Tobin, a declarat directorul general adjunct al Fondului, John Lipsky, potrivit AFP.
FMI a fost insarcinat in septembrie de tarile din G20 sa studieze cateva mijloace prin care sa fie transferata bancilor sarcina salvarii lor, a amintit Lipsky, care a precizat ca, in acest sens, "va fi important sa fie luate in considerare solutiile care permit evitarea dezechilibrelor si functionarea eficienta a sistemului, chiar si o eventuala taxa pe tranzactiile financiare", scrie NewsIn.

O astfel de masura este numita taxa Tobin, dupa numele laureatului premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a propus-o la inceputul anilor 1970. Potrivit acestuia, taxa nu trebuia sa fie aplicata decat tranzactiilor pe pietele de schimb, pentru a le face mai stabile, dar unii reiau in prezent ideea acestei taxe generatoare de venituri care ar putea fi folosite "in diferse scopuri", a mai spus Lipsky.

Cu ocazia unei intalniri ministeriale a G20 la Saint Andrews, Scotia, la inceputul lunii noiembrie, premierul britanic Gordon Brown a cerut forumului tarilor dezvoltate si emergente sa studieze serios ideea aplicarii unei taxe Tobin asupra bancilor.

La aceeasi reuniune, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a precizat ca Fondul analiza o taxa aplicabila bancilor in functie de riscurile pe care si le asuma, dar a adaugat ca o taxa Tobin i se pare "imposibila".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri