Promisiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pe care tarile dezvoltate le-au prezentat in cadrul conferintei de la Copenhaga risca sa se transforme in masuri superficiale, care vor fi parte din acordul final, a atentionat organizatia de mediu WWF
Analiza efectuata de WWF a identificat posibilitatea ca mai multe portite - strecurate in mod intentionat - sa le permita tarilor puternic industrializate sa-si creasca nivelul emisiilor cu 4% pana la 10% pana in 2020, fata de nivelul anului 1990, ceea ce reprezinta potrivit WWF "o diferenta izbitoare fata de promisiunile de a-si reduce emisiile cu 15-19% pe care tarile mari le-au prezentat, pana acum, la Copenhaga".

"Aceste emisii ar putea cauza o crestere a temperaturii medii globale cu pana la 4 grade, mult peste pragul de 2 grade celsius, admis de experti", se mai arata in analiza citata de NewsIn.

Cea mai mare lacuna este lipsa de dispozitii guvernamentale in tarile in care tintele de reducere pot fi atinse, in tarile care le revendica sau le ofera in schimbul unor compensatii tarilor in curs de dezvoltare in care piata creditelor de carbon poate fi mult mai putin riguroasa. Conform calculelor WWF, aproximativ 1,5 milioane tone emisii de carbon pot fi compromise in acest fel.

Mecanismul ONU pentru o Dezvoltare Curata (CDM), aflat in prezent in vigoare, permite atingerea unor reduceri de emisii reale, dar in acelasi timp permite tarilor dezvoltate sa revendice credite de carbon pentru proiecte pe care le implementeaza in alte tari.

"Pentru a evita un rezultat nul, WWF cere ca marea parte a reducerilor de emisii ale tarilor dezvoltate sa se faca in interiorul acestora", a declarat Kim Karstensen, coordonatorul Initiativei Globale pentru Clima din cadrul WWF.

Organizatia avertizeaza ca o alta portita se creeaza pentru o eventuala situatie in care tarile ar putea folosi in continuare creditele de carbon, in noi perioade de angajament, pericol ce deriva mai ales din dispozitiile "Hot Air" acordate Rusiei si tarilor din Europa de Est in cadrul negocierilor de la Kyoto. Per total, achizitionarea acestor credite ar putea da nastere la 1,4 miliarde tone de CO2 declarate ca fiind reduceri de emisii, pana in 2020.

Alte doua probleme sunt, pe de alta parte, slabele reglementari din silvicultura, precum si emisiile din ce in ce mai mari care rezulta din activitatile navale si aviatice.

Miercuri seara, locuitorii orasului Copenhaga, precum si participantii la Summitul ONU pe schimbari climatice au stins luminile pentru o ora, in cadrul unei editii speciale Earth Hour, a mai precizat WWF.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri