O misiune din cinci membri a Fondul Monetar International (FMI) la Atena examineze cererea guvernului grec pentru o eventuala asistenta tehnica in scopul redresarii finantelor publice, a precizat ministerul elen de finante, potrivit AFP.
FMI a precizat ca misiunea va studia, la cererea autoritatilor elene, eventualitatea unei asistente tehnice din partea Fondului cu privire la reforma pensiilor, politica fiscala, administratia fiscala si gestiunea bugetului. Fondul a precizat ca misiunea se inscrie in cadrul supravegherii obisnuite pe care FMI o efectueaza in randul membrilor sai.

FMI nu s-a referit la o asistenta financiara pentru Grecia. Ministerul grec a precizat ca perspectiva unui imprumut de la FMI pentru Grecia nu a fost luata in considerare.

Saptamana trecuta Grecia a primit vizita unor experti de la Comisia Europeana si de la Banca Centrala Europeana, care au examinat starea finantelor publice. Incertitudinile privind nivelul datoriei publice grecesti, care a depasit in 2009 pragul de 100% din produsul intern brut, potrivit datelor FMI, s-au intensificat in ultimele luni.

In decembrie, cele trei mari agentii de rating au coborat in mod succesiv calificativul suvern al tarii. Astfel, Fitch a coborat ratingul Greciei la BBB+, S&P, tot la BBB+, iar Moody's la A2.

Guvernul Papandreou a anuntat un program economic de reforma, incercand sa convinga Comisia Europeana si investitorii ca poate sa limiteze deficitul public, ajuns la 12,7% din produsul intern brut (PIB) in 2009, cel mai inalt nivel din UE.

Papandreou a dat asigurari ca deficitul va cobori in acest an la 8,7% din PIB si la cel mult 3% in 2012, cu un an mai devreme decat intentiona anterior.

Grecia a respins, insa, speculatiile din presa in legatura cu necesitatea unui eventual plan de salvare pentru a face fata deficitului, iar directorul adjunct al FMI, John Lipsky, a afirmat saptamana trecuta ca Grecia este un membru al FMI "in situatie buna".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri