Ministrul spaniol de finante, Elena Salgado, va prezenta un plan de reducere a deficitului bugetar cu doua treimi, pentru a evita scenariul prin care a trecut Grecia, ce se confrunta cu o lipsa de incredere din partea investitorilor.
Cabinetul va discuta un plan de reducere a cheltuielilor cu pana la 50 miliarde euro pana in 2013, precum si o propunere de a inaspri legislatia pensiilor, a anuntat un oficial spaniol, ce a dorit sa-si pastreze anonimatul, relateaza Bloomberg, confrom NewsIn.

De asemenea, guvernul vrea sa majoreze varsta de pensionare de la 65 la 67 de ani, a anuntat ministrul muncii, Celestino Corbacho.
Spania, ce se indreapta spre al doilea an consecutiv de scadere economica, este in atentia investitorilor, ingrijorati de posibile dificultati ale tarii in a-si achita datoriile, dupa exemplul Greciei. Deficitul bugetar al Greciei a ajuns anul trecut la 12,7% din produsul intern brut (PIB).

Desi datoria Spaniei este de aproape doua ori mai mica decat cea a Greciei, Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York, a declarat pe 26 ianuarie ca, in unele aspecte, Spania "are probleme si mai grave" si prezinta un risc mai mare pentru stabilitatea zonei euro.

"Suntem constienti ca ne aflam in atentia lumii acum. Nu toti avem aceleasi probleme, insa fiecare avem dificultati pe un plan sau altul", a declarat Alfredo Pastor, profesor la scoala economica IESE, din Madrid, si fost ministrul adjunct de finante.

Deficitul bugetar al Spaniei a avansat probabil la 11,2% din PIB anul trecut, potrivit estimarilor Comisiei Europene, care a stabilit termenul de 2013 pentru readucerea deficitului sub nivelul de 3% cerul de Pactul de Stabilitate. Datoria publica urmeaza sa se dubleze, din cauza crizei financiare.

"Deficitul Spaniei este mult prea mare. Am vrea sa vedem inceputurile unei consolidari fiscale, ceea ce ar putea inseamna majorarea taxelor, desi as prefera sa vad o reducere a cheltuielilor", a declarat directorul agentiei de evaluare financiara Fitch, Christopher Pryce.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri