Economiile mari, ce au un curs valutar inflexibil, trebuie sa permita aprecierea monedelor, pentru a permite eliberarea economiei mondiale de dependenta de cheltuielile din Statele Unite si de excedentele din Asia, arata un raport pregatit pentru reuniunea G7, citat de Bloomberg.
"Tarile cu un curs valutar inflexibil trebuie sa permita o flexibilitate mai mare a cursului valutar real, fie printr-o rata mai mare a inflatiei fie prin aprecierea nominala a valutelor", arata documentul, intocmit de ministerul canadian de finante.

Ministrii de finante si sefii bancilor centrale din cadrul G7, s-au reunit in Canada, in incercarea de a evita largirea discrepantelor, precum cea dintre deficitul comercial al Statelor Unite si excedentul Chinei, care, potrivit economistilor, au agravat recesiunea, scrie NewsIn.

Raportul nu precizeaza ce tari au valutele considerate inflexibile, dar China a starnit nemultumirea guvernelor straine inca de anul trecut, pentru ca a limitat aprecierea yuanului din iulie 2008, dupa ce se apreciase cu 21% fata de dolar in decurs de trei ani, periclitand exporturile.

Desi tarile au libertatea de a-si stabili propria politica monetara,
"aceasta libertate implica obligatia de a nu manipula cursul de schimb pentru a avea avantaje in fata concurentei", se arata in document.

Oficialii vor sa impiedice repetarea situatiei anterioare, cand consumatorii din Statele Unite se bazau pe credite externe pentru finantarea achizitiilor, contribuind la cresterea exporturilor din Asia.

Pe masura ce China si alte tari din regiune au acumulat dolari, din excedentul comercial, au cumparat titluri de stat americane si au redus randamentele mondiale. Scaderea costurilor de creditare a dus la bula imobiliara si a creditelor din Statele Unite, ce a declansat criza, in 2007.

Ministrul canadian de fianante, Jim Flaherty, a declarat ca problema valutelor inflexibile din unele tari asiatice este una ce nu poate fi evitata, pentru echilibrarea economiei mondiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri