Guvernul bulgar a adoptat un pachet de masuri de austeritate, ce vizeaza mai ales stabilizarea bugetului prin reducerea cheltuielilor, in conditiile in care incasarile la buget au fost sub asteptari de la inceputul anului, iar deficitul s-a agravat, relateaza AFP.

Cele 60 de masuri au fost convenite cu sindicatele si patronatele si ar trebui sa asigure venituri suplimentare si economii de 1,6 miliarde leva (810 milioane euro). Parlamentul se va pronunta asupra pachetului de masuri, anunta NewsIn.

Bulgaria este supusa din 1997, cand a intrat in incetare de plati, unui regim de consiliu monetar, care presupune fixarea monedei nationale la euro la un curs de 1,9558 leva/euro si interzice, in principiu, deficitele bugetare.

Insa veniturile bugetare au fost sub estimari la inceputul acestui an, astfel ca Bulgaria a inregistrat un deficit bugetar de 499 milioane leva (255 milioane euro) in ianuarie si este estimat pentru finalul lui februarie la 1,2-1,3 miliarde leva, echivalent cu 1,8% din PIB.

Guvernul de la Sofia vrea sa majoreze si rata de absorbtie a fondurilor europene, in conditiile in care are alocate peste 7 miliarde euro in perioada 2007-2013, insa a reusit sa obtina doar 2% din bani pana acum.

Alte masuri din pachet vizeaza vanzarea de certificate de emisii de CO2 si a participatiilor minoritare detinute de strat la o centrala termica si la societatile de distributie de energie, ca sa obtina venituri suplimentare la buget. De asemenea, guvernul bulgar are in vedere privatizarea producatorului de tigarete Bulgartabac si a producatorului de armament VMZ Sopot.

In plus, executivul de la Sofia a decis sa vanda 13.000 de hectare de teren agricol detinute de stat.
Pe partea de politica fiscala, guvernul bulgar a decis sa majoreze impozitele pentru firmele de asigurari si sa taxeze castigurile la jocurile de noroc. De asemenea, Bulgaria va introduce un impozit pentru lux, pentru bunurile imobiliare a caror valoare depaseste 150.000 euro si pentru masinile de peste 35.000 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri