Polonia a obtinut conditii foarte bune de aderare, negociind la multe capitole perioadele de tranzitie cele mai favorabile, in raport cu toti ceilalti membri ai UE. Cel mai problematic si mai tergiversat a fost Mediul, dar polonezii au recuperat cu Agricultura.

In total, Polonia a obtinut nu mai putin de 43 de perioade de tranzitie, cele mai multe fiind adunate la capitolul Mediu: 23. De altfel, Mediul este capitolul pentru a carui rezolvare este rezervat cel mai mare numar de ani. Negociatorii polonezi au obtinut, de asemenea, cresterea cu 1,5 milioane de tone a cotei anuale de lapte pe care trebuie sa o dea Polonia Uniunii Europene, fata de cota propusa de 9,38 de milioane. Avantaje mari au fost obtinute si in negocierile pentru capitolul Agricultura. Polonia are cele mai bune conditii pentru obtinerea ajutoarelor directe care vor finanta dezvoltarea rurala. La Copenhaga, polonezii au introdus si un amendament privind rata TVA pentru locuinte, obtinind si aici rezultate care o avantajeaza.

Per total, fondurile transmise Poloniei de la bugetul Uniunii sint mult superioare cotizatiei pe care aceasta tara o varsa la bugetul Uniunii. Dupa ce cotizeaza la bugetul UE, in 2005, Polonia primeste de la aceasta 2.614 milioane de euro, iar in 2006, mai mult: 2.979 milioane de euro. Ea varsa in acest an 2.450 milioane de euro, iar in 2006, 2.590 milioane de euro. Pentru a ameliora lichiditatile bugetului, Polonia va primi in total 1.433 milioane de euro (443 milioane in 2004, 550 milioane in 2005 si 450 milioane in 2006).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri