Economia europeana ar putea fi afectata de suspendarea prelungita a traficului aerian provocata de eruptia vulcanica de saptamana trecuta, arata un raport realizat de Goldman Sachs Group Inc. si IHS Global Insight, citat de Bloomberg.
"Daca va continua pe o perioada mai lunga, atunci va avea cu siguranta un efect semnificativ", a declarat Erik Nielsen, economist in cadrul Goldman Sachs. Pentru moment, "daca intreruperea traficului aerian va fi limitata la o saptamana sau mai putin, cred ca efectul total va fi minim", scrie NewsIn.

Inchiderea fara precedent a spatiului aerian european a dus la anularea a 63.000 de zboruri si a provocat pierderi de 200 milioane dolari pe zi companiilor aeriene, potrivit Asociatiei Internationale a Transportului Aerian (IATA).

Intreruperile pe termen lung ar afecta transportul si productia de bunuri precum medicamentele si alimentele perisabile, conform companiei de cercetare Nielsen.

Howard Archer, economist in cadrul IHS Global Insight, estimeaza ca intreruperile transportului ar putea duce la scumpirea unor produse.

"In cazul extrem", in care avioanele ar fi blocate la sol pana la sfarsitul lunii iunie, "cred ca vom inregistra o scadere serioasa a previziunilor de crestere economica pentru al doilea trimestru". El estimeaza in prezent o crestere de 0,8%, care ar putea fi cea mai mare crestere din ultimul trimestru din 2008.

"Desigur, cu cat problema persista, cu atat riscurile potentiale pentru economie sunt mai mari", a mai spus economistul IHS Global Insight.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri